Medzi finalistami literárnej ceny EBRD je Bellová, Tokarczuková a Barakátová

Do užšieho výberu literárnej ceny vyhlasovanej Európskou bankou pre obnovu a rozvoj (EBRD) sa dostal anglický preklad románu Jazero českej autorky Bianky Bellovej, ďalej knihy Poľky Olgy Tokarczukovej a libanonskej spisovateľky Nadžvy Barakátovej. O víťazke sa rozhodne 14. júna.

28.04.2023 12:00
tokarcyuk Foto:
Poľská spisovateľka a nositeľka Nobelovej ceny za literatúru Olga Tokarczuková.
debata

„Zúženie nášho výberu bolo ako vždy veľmi náročné, ale máme tri skutočne výnimočné romány s prekrývajúcimi sa témami ako oddanosť a vzbura, bezčasie a alternatívna história, slobodná vôľa a politická moc, a s veľmi odlišným charakterom. Každá z nich by bola hodnotným víťazom,“ uviedol predseda poroty Toby Lichtig, literárny kritik denníka The Times.

Ceny ERBD sa odovzdávajú od roku 2017 a uchádzať sa o ne môžu novo vydané anglické preklady kníh z krajín, kde banka pôsobí. Cena je určená autorovi aj jeho prekladateľovi a víťaz získava tiež finančnú odmenu 20-tisíc eur.

Georgi Gospodinov Čítajte viac Medzi finalistami Medzinárodnej Bookerovej ceny sú aj Condéová a Gospodinov

Bellová zaujala porotu svojou novelou Jazero, ktorá v češtine vyšla v roku 2016 a v anglickom preklade Alexa Tuckera sa predstavila vlani. Dystopický príbeh o chlapcovi pátrajúcom v kulisách neurčitej postsovietskej krajiny zničenej bezohľadným priemyselným drancovaním po svojej matke získal okrem iného cenu Magnesia Litera a cenu Európskej únie za literatúru.

Nositeľka Nobelovej ceny za literatúru Tokarczuková je vo finále so svojim obsiahlym historickým románom Knihy Jakubove. Libanonka Barakátová sa o cenu uchádza s románom Mister N (Pán N), ktorý rozpráva o násilí, nespravodlivosti a chaose súčasného Bejrútu očami neúspešného spisovateľa.

Vlani literárnu cenu EBRD získal ukrajinský autor Serhij Žadan s románom Internár.

debata chyba
Viac na túto tému: #literatúra #literárna cena