Levie srdce. Dobrodružný historický príbeh o kráľovi Richardovi

„Bol aj hudobníkom, plynule hovoril mnohými jazykmi, nebál sa ničoho, bojoval najprv proti svojej vlastnej rodine a neskôr viedol križiacku výpravu do Svätej zeme, dnešného Izraela. Cestou domov ho zajali a väznili, bol to kráľ vykúpený za neuveriteľnú sumu peňazí. Jeho príbeh priam kričal, že ho treba vyrozprávať,“ hovorí írsky autor Ben kane vo videu pre slovenských čitateľov.

28.06.2023 07:00
debata

Levie srdce je historický príbeh Richarda, odvážneho bojovného vojvodu a neskôr kráľa, ktorého prezývali Kráľ levie srdce.

Ben Kane - Levie srdce Foto: IKAR
Ben Kane, Levie srdce Ben Kane - Levie srdce

Najväčším nepriateľom každého hrdinu je zrada.

Rok 1179. Normanskí dobyvatelia anglického kráľa Henricha II. sa prehnali Anglickom, Walesom a neušetrili ani Írsko.

Írskeho šľachtica Ferdiu uväznili vo Walese ako záruku, že jeho otec sa viac nebude búriť proti novým pánom. Kvôli jeho ryšavým vlasom ho volajú Rufus. Počas šarvátky na neďalekom hrade Ferdia zachráni život mužovi, ktorý sa stane jedným z najslávnejších bojovníkov, aký kedy žil – Richardovi Plantagenetovi, kráľovi Levie srdce.

Ferdia sa stane Richardovým panošom a preplaví sa s ním cez Úzke more do Akvitánie, aby potlačili vzburu tamojších šľachticov. Spoločne obliehajú hrady a bojujú v nespočetných krvavých bitkách. Ferdia sa s Richardom zbližuje, ten mu čoraz viac dôveruje a zveruje mu dôležité úlohy.

Richardova sláva rastie, s ňou však aj závisť neprajníkov. Ferdia zistí, že najväčšie nebezpečenstvo Richardovi nehrozí od cudzích vojsk, ale od vlastnej rodiny. Musí bojovať s vlastnými bratmi, napokon aj otcom Henrichom II., ktorý ho odmieta vyhlásiť za následníka trónu, hoci má Richard na to právo.

Pozrite si video – Ben Kane o svojej knihe:

Levie srdce je skvele napísaný historický dobrodružný príbeh. Má vyše 450 strán, no nudiť sa nebudete. Vtiahne vás do deja, spoznáte pozadie na vtedajšom kráľovskom dvore, pozadie vojenských ťažení, rodinných vzťahov, dozviete sa o živote šľachticov a rytierov. Postavy sú veľmi dobre vykreslené, živé, rovnako aj dobové prostredie.

Ubehli roky, kým som pochopil, že Božie cesty sú často tajuplné a nevyspytateľné. Hnevom nedosiahneme nič, len sa sami zožierame. Ak však človek prijme Božiu vôľu, prežije v zdraví aj to, že vrah jeho kamaráta alebo zradca ostane nepotrestaný.

Pútavosti pridávajú aj dva rozprávačské pohľady. Jeden je Ferdiov, ako sa dostane do zajatia, stane sa panošom a (prezrádzame) neskôr aj rytierom, ktorého pasoval samotný Richard. Tieto kapitoly sú doplnené pohľadom rytiera Williama Marshala, ktorý bol skutočnou historickou postavou, slúžil piatim kráľom vrátane Richarda Levie srdce. Bol naozaj skúseným politikom a verným služobníkom.

Knihu Levie srdce vydal IKAR zistiť viac

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar