Knižné tipy Pravdy: historický román, napínavý dokument aj láska v rôznych podobách

Historický román o živote Alžbety I., dokuromán o tuneli popod železnú oponu, čarovný román o múroch medzi ľuďmi, študentské historky aj inšpirácie, ktoré získame od mačiek. Knižné tipy vo výbere Pravdy.

27.08.2023 08:00
debata

Philippa Gregory: Milenec panny

Philippa Gregory: Milenec panny Foto: Slovart
kniha Milenec panny Philippa Gregory: Milenec panny

Príbeh Alžbety I., ktorá ako nová kráľovná Anglicka a Írska čelí veľkým hrozbám. Nebezpečnejšia ako hroziaca invázia Francúzov je však jej vášeň pre šľachtica a zradcu Roberta Dudleyho. Román zo série o živote žien tudorovskej dynastie sa odohráva v druhej polovici 16. storočia.

Matúš Mahút: Dážď

Matúš Mahút: Dážď Foto: Tatran
kniha dazd Matúš Mahút: Dážď

Ďalšia nálož študentskej samopaše po knihe Kvapky. Slzy zmiešané s lacným alkoholom so sebou tento rok opäť prinesú štandardnú dávku nemiestnych žartov, vysokoškolských skúšok, smiešnych lások a absurdných príhod, aké ponúka iba magická Mlynská dolina.

Helena Merriman: Tunel 29

Helena Merriman: Tunel 29 Foto: Ikar
kniha tunel 29 Helena Merriman: Tunel 29

V lete 1962 študent Joachim Rudolph vykopal tunel pod Berlínskym múrom. Na druhej strane vo východnom Berlíne čakali desiatky mužov, žien a detí – ochotní riskovať všetko, aby utiekli. Dokumentárny román prináša skutočný príbeh záchrannej misie počas studenej vojny.

Afonso Cruz: Princíp Anny Kareninovej

Afonso Cruz: Princíp Anny Kareninovej Foto: Portugalský inštitút
kniha princip anny kareninovej Afonso Cruz: Princíp Anny Kareninovej

Všetky šťastné rodiny sú si podobné, každá nešťastná rodina je nešťastná svojím spôsobom, píše sa v Anne Kareninovej. Autor tú vetu rozvíja v románe o hľadaní šťastia a lásky, o ľudských rozdieloch a strachu zo všetkého cudzieho, o hraniciach a múroch, ktoré nám bránia naplno žiť.

Stéphane Garnier: Žite ako mačka

Stéphane Garnier: Žite ako mačka Foto: Lindeni
kniha zite ako macka Stéphane Garnier: Žite ako mačka
Mačka je slobodná, pokojná, všímavá, opatrná, elegantná, charizmatická, nezávislá, hrdá, samostatná. Vie, o čom je život. Tak prečo sa ňou nedať inšpirovať? Kniha prináša 40 rád, ako nabrať odvahu byť zvedaví, pokojní a nároční, slobodne premýšľať, pýtať sa a konať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy