Autor Sherlocka Holmesa ho údajne nenávidel. Za svoje veľdielo sa hanbil aj Tolstoj

Škótsky autor Arthur Conan Doyle sa na poli svetovej literatúry preslávil predovšetkým ako tvorca jedného z najslávnejších detektívov všetkých čias - Sherlocka Holmesa. Hoci autorovi priniesli príbehy o fiktívnom vyšetrovateľovi slávu a uznanie, Doyle to neprijímal s nadšením. Podľa historičky Lucy Worsleyovej údajne vinil Sherlocka za to, že mu odoprel uznanie ako autora historickej fikcie.

05.12.2023 06:00
Sherlock Holmes Foto:
Socha Sherlocka Holmesa v Edinburgu.
debata (6)

Lacný, ale milovaný

Nájsť pre svoje detektívne príbehy vydavateľa nebolo pre Doyla jednoduché – až štvrté vydavateľstvo, ktoré oslovil, ponuku prijalo. Dôvodom bolo, že práve hľadali „lacnú fikciu“, a Holmes sa im do tohto rámca dokonale hodil. Populárnou sa postava detektíva stala po tom, ako sa jeden z jeho príbehov ocitol v magazíne publikovanom v roku 1891. O jedenásť rokov nato bol Doyle pasovaný za rytiera.

Sherlock Holmes síce bol lukratívnou komoditou, jeho autor ale nemal v úmysle držať ho pri živote príliš dlho. V roku 1893, keď už mu detektív zarobil dostatok peňazí, sa Doyle rozhodol ukončiť príbeh Holmesovou smrťou pri vodopáde vo Švajčiarsku.

O desať rokov neskôr mu ale jeden americký vydavateľ za Sherlockovo oživenie ponúkol sumu, ktorá by sa dnes rovnala 1,6 miliónu dolárov. „Arthur sa musel nenávidieť. A nenávidel by fakt, že dnes, 93 rokov po jeho smrti, ležia jeho historické romány neprečítané, zatiaľ čo jeho "lacný“ – ale milovaný – detektív žije navždy na našich obrazovkách," uviedla Worsleyová. Arthur Conan Doyle zomrel v roku 1930 vo veku 71 rokov.

Zľava Martin Freeman a Benedict Cumberbatch ako... Foto: SITA/AP, Robert Viglasky/BBC
Sherlock Holmes Zľava Martin Freeman a Benedict Cumberbatch ako dvojica Watson a Sherlock Holmes.

O Sherlockovi Holmesovi napísal štyri romány a 56 poviedok. Mnohé z nich boli adaptované ako divadelné inscenácie, filmy a seriály. Postavu slávneho detektíva stváril napríklad Benedict Cumberbatch, Ian McKellen, Christopher Lee, Michael Caine či Robert Downey Jr.

Pálenie mostov je ruský osud

Nejde o jediný prípad, kedy autor oľutoval svoje najslávnejšie dielo. Spisovateľ Anthony Burgess nemal problém s obsahom svojho opus magnum Mechanický pomaranč, ale s tým, ako naň spoločnosť reagovala. „Všetci trpíme populárnou túžbou urobiť niečo známe notoricky známym. Kniha, ktorou som sa najviac, alebo vôbec, preslávil, je román, ktorý som pripravený zavrhnúť: napísaný pred štvrťstoročím, "hry mysle“ odklepnuté za peniaze za tri týždne, sa stal známym ako námet pre film, ktorý akoby oslavoval sex a násilie. Film čitateľom uľahčil nepochopenie toho, o čom to bolo, a toto nepochopenie ma bude prenasledovať až do smrti. Nemal som túto knihu napísať práve pre toto nebezpečenstvo nesprávneho výkladu," napísal autor v biografii D. H. Lawrencea z roku 1985.

Dystopickú snímku Mechanický pomaranč, ktorá mala premiéru v roku 1971, režíroval renomovaný Stanley Kubrick. Ide o jeden z najkontrover­znejších filmov v histórii svetovej kinematografie, ktorý bol zakázaný v niekoľkých krajinách vrátane Singapuru, Juhoafrickej republiky, Brazílie či Malty. Napriek polarizácii publika i kritikov je Mechanický pomaranč považovaný za kultový film a bol nominovaný na Oscara v štyroch kategóriách.

Ruský velikán Lev Nikolajevič Tolstoj sa podľa literárneho kritika Pavla Basinského hanbil za svoje najslávnejšie diela – Vojna a mier a Anna Karenina. Dôvodom bolo jeho duchovné precitnutie a nové náboženské presvedčenie, pre ktoré sa zriekol všetkých svojich raných diel.

„To isté sa vlastne stalo aj Gogoľovi na konci jeho života, keď sa zriekol Mŕtvych duší a Revízora. Pre Tolstého prišla táto zmena v jeho najlepších rokoch, keď mal 50 rokov a bol fyzicky a duševne v poriadku. Je to veľmi špecifický a veľmi ruský osud: Rusi sú známi pálením mostov a náhlym zriekaním sa všetkého, čo robili predtým,“ vysvetlil Basinský.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #literatúra #Arthur Conan Doyle #Sherlock Holmes #Lev Nikolajevič Tolstoj #Anthony Burgess