Jedenásť kníh, ktoré zaujmú tínedžerov

Fantasy či sci-fi alebo aj triler? Tieto žánre mladí milujú a ocenia. Pretože ich prenesú do fantastického sveta.

22.12.2023 18:34
kniha Syn podsvetia Foto:
Vladimíra Šebová: Syn podsvetia
debata

Pieseň sirény

Alexandra Christo: Pieseň sirény
kniha piesen sireny Alexandra Christo: Pieseň sirény

Ona je princezná sirén, on sirény loví. Medzi nenávisťou a láskou je však tenká hranica. Princezná Lira patrí do kráľovskej rodiny sirén a v svojej zbierke má srdcia sedemnástich princov. Kráľovná morí ju za trest premení na človeka, Lira stratí čaro svojej piesne a musí kráľovnej priniesť srdce princa Eliana. Ten považuje lov sirén za svoje poslanie. Jedného dňa z oceána zachráni dievča, ktoré mu sľúbi, že mu pomôže nájsť kľúč k zničeniu všetkých sirén. Môže jej skutočne dôverovať?

Medúzin príbeh

Natalie Haynesová: Medúzin príbeh Foto: Tatran
kniha meduzin pribeh Natalie Haynesová: Medúzin príbeh

Keď Poseidón, vládca morí, znesvätí Aténin chrám, urazená bohyňa sa pomstí nevinnej obeti a naveky zmení Medúzin život. Úbohá dievčina sa desí vlastného odrazu – namiesto vlasov sa jej na hlave zvíjajú hady a jediným pohľadom mení všetko živé na kameň. Nemôže viac hľadieť na svojich milovaných bez toho, aby ich zahubila, tak sa dobrovoľne odsúdi na život v tieňoch a samote, aby zahatala cestu svojmu vražednému hnevu. Všetko sa však zmení, keď sa Perseus vydá na osudovú výpravu s cieľom získať hlavu Gorgony… Toto je príbeh mladej ženy, z ktorej sa stala príšera – až na to, že ňou v skutočnosti nikdy nebola.

Tisíc úderov srdca

Kiera Cass: Tisíc úderov srdca Foto: COOBOO
kniha tisic uderov srdca Kiera Cass: Tisíc úderov srdca

Láska má zvuk. Znie ako tisíc úderov srdca, ktoré bijú súčasne. Nový román bestsellerovej autorky série Selekcia. Princezná Annika žije pohodlný život, no po smrti matky jej hrozí manželstvo bez lásky, ktoré dohodol jej chladný otec. Ďaleko za múrmi paláca, na okraji krajiny, ktorej Annikina rodina vládne, čaká Lennox na svoju chvíľu. Celý život zasvätil boju za svoj ľud a za zvrhnutie monarchie. Keď sa ich svety spoja, nedokážu na seba prestať myslieť. Annika celý život čakala na skutočnú lásku – čo sa však stane, keď ju pocíti k niekomu, koho nemôže mať?

Syn podsvetia

Vladimíra Šebová: Syn podsvetia Foto: COOBOO
kniha Syn podsvetia Vladimíra Šebová: Syn podsvetia

Nový príbeh z fantastického sveta Dcéra zimy! Keď sa Matthewov obchodík prepadne pod zem, ocitá sa vo svete mýtických bytostí, o ktorom nemal ani poňatia. Ak chce svoj obchodík nájsť, musí sa vydať na nebezpečnú cestu do samotného podsvetia. Stretáva Sirínu, okrídlené dievča, ktoré prišlo o svojich priateľov, rusalku, ktorá stratila svoje srdce, aj lešija bez mágie. Spolu sa vydávajú na dobrodružnú cestu plnú priateľstva, lásky a mágie na miesto, kde končia všetky stratené veci. Čo tam nájde syn podsvetia, ktorý prišiel o všetko?

Hrdina z nočného autobusu

Veronika Šikulová: Záhradky (Vyvolávanie) Foto: Absynt
kniha hrdina z nocneho autobusu Veronika Šikulová: Záhradky (Vyvolávanie)

Dobrodružný detektívny príbeh vyrozprávaný z pohľadu chlapca, ktorý neustále šikanuje spolužiakov i svoje okolie. S humorom a ľahkosťou odkrýva témy šikanovania či bezdomovectva a búra mnohé predsudky. Autorka úspešných detských kníh Onjali Q. Raúf tiež založila organizáciu na podporu spravodlivejšieho sveta pre ženy a dievčatá po celom svete, a organizácie na pomoc utečencom a šírenie osvety.

Tŕňové puto

Cassandra Clare: Tŕňové puto Foto: Slovart
kniha Cassandra Clare Trnove puto Cassandra Clare: Tŕňové puto

Očakávané finále fantasy zo sveta Tieňolovcov odohrávajúe sa v eduardovskom Londýne. Hlavní hrdinovia James a Cordelia sa v záverečnej časti série Posledná hodina od bestsellerovej autorky Cassandry Clare pokúsia zachrániť nielen svoje manželstvo, ale aj mesto. Ak chcú zachrániť Londýn a svoje rodiny, budú musieť pozbierať odvahu, prehltnúť pýchu a znova si začať dôverovať. Zlyhanie ich môže stáť vlastnú dušu.

Zaľúbila som sa do nádeje

Lancali: Zaľúbila som sa do nádeje Foto: Tatran
kniha zalubila som sa do nadeje Lancali: Zaľúbila som sa do nádeje

Napriek nehostinnému nemocničnému prostrediu sa skupina smrteľne chorých pacientov teší z každej radosti, ktorú má na dosah: z kamarátstva, slobody, rebélie. Každý z nich je svojím spôsobom poškodený; každý z nich je vďaka tomu svojím spôsobom silnejší. V bolesti a strate nachádzajú jeden druhého a spolu sú odhodlaní vziať si od života to, čo im vzala choroba. Sam však pre zlomené srdce navždy zavrhne lásku. Riziko, že zažije ďalšiu tragédiu sa zdá byť privysoké. A predsa sa na tomto bezútešnom mieste, kde by ste lásku nehľadali, otvoria dvere – a aj srdcia.

Ukradnutý dedič

Holly Black: Ukradnutý dedič Foto: Slovart
kniha Holly Black Ukradnuty dedic Holly Black: Ukradnutý dedič

Voľné pokračovannie mimoriadne úspešnej fantasy trilógie Férska sága zo sveta krutých férov. Dej prvej časti duológie s rovnomenným názvom sa odohráva osem rokov po Bitke hada, ktorá je fanúšikom Férskej ságy určite dobre známa. Autorka Holly Black je jedna z najúspešnejších autoriek fantasy a YA literatúry súčasnosti.

Alcatraz verzus Rád Pisárových kostí

Brandon Sanderson: Alcatraz verzus Rád... Foto: Slovart
kniha Brandon Sanderson Alcatraz verzus Rad Pisarovych kosti Brandon Sanderson: Alcatraz verzus Rád pisárových kostí

Ak je pre vás neodmysliteľnou súčasťou fantasy žánru aj humor, pokračovanie dobrodružnej a vtipne uletenej série Alcatraz verzus diabolskí knihovníci od kultového autora Brandona Sandersona vás určite nesklame. V druhej časti Alcatraz verzus Rád Pisárových kostí sa hlavný hrdina s talentom vždy niečo pokaziť bezhlavo vrhne do akcie na nepriateľskom území: v Alexandrijskej knižnici.

Vodonoh

David Manga: Vodonoh Foto: Ikar
kniha Vodonoh David Manga: Vodonoh

Čo sa môže prihodiť na splave pár kilometrov za Bratislavou, keď sa udalosti vymknú z rúk? Skupina vodákov sa vyberie na výpravu do delty Dunaja. Výlet naplánovaný do posledného detailu, stabilné počasie, miestny sprievodca, nádherná krajina. Prívetivá príroda však skrýva desivé tajomstvo, ktoré vyvolá zúfalý boj o prežitie. Triler slovenského autora Davida Mangu skladá mozaiku násilia, okultizmu a drogového šialenstva.

Mort (Úžasná Plochozem 4, Smrť 1)

Terry Pratchett: Mort (Úžasná Plochozem 4, Smrť 1) Foto: Slovart
kniha Terry Pratchett Mort 1 Terry Pratchett: Mort (Úžasná Plochozem 4, Smrť 1)

Na istotu tiež zaručene stavíte s Terrym Pratchettom. Mort (Úžasná Plochozem 4, Smrť 1) je jedenástou knihou z univerza Úžasná Plochozem od obľúbeného majstra fantastiky. Knihe nechýba typický „pratchettovský“ humor, ktorým si autor podmanil čitateľov na celom svete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy