Proces s mužom obžalovaným z útoku na Salmana Rushdieho sa pre vydanie knihy odkladá

Súd s mužom, ktorý sa bude v USA spovedať z napadnutia spisovateľa Salmana Rushdieho, sa kvôli vydaniu novej knihy známeho autora odkladá. Rozhodol o tom sudca na návrh obhajcov, informovala agentúra AP. Obhajoba tvrdí, že by mala mať právo oboznámiť sa s obsahom memoárov, v ktorých sa Rushdie k útoku vracia. Tie majú vyjsť v apríli.

05.01.2024 14:00
salman rushdie Foto:
debata

Pôvodne mal proces začať 8. januára, nový dátum začatia súdneho konania zatiaľ nebol stanovený. Novú Rushdieho knihu s názvom Knife: Meditations After an Attempted Murder (Nôž: Meditácia po pokuse o vraždu) vydá vydavateľstvo Penguin Random House. Ide o jeden z najočakávanejších titulov tohto roka, okrem iného aj s ohľadom na veľmi osobnú tému, ktorá sa týka práve útoku spáchaného v auguste 2022. Z napadnutia a pokusu o vraždu je obžalovaný 26-ročný Hadi Matar, ktorý po svojom zatknutí hovoril o tom, že Rushdie „urážal islam“. Z rovnakého dôvodu dostával spisovateľ v minulosti vyhrážky smrťou po tom, čo iránsky duchovný vodca Rúholláh Chomejní v roku 1989 vydal pokyn (fatvu) na zabitie Rushdieho za román Satanské verše.

Prokuratúra tento týždeň uviedla, že nová Rushdieho kniha konanie nijako neovplyvní, keďže napadnutie videlo mnoho svedkov a niektorí ho dokonca nahrali.

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #napadnutie #Salman Rushdie #Satanské verše