Ako tínedžerku ju odvliekli priamo z postele do školy pre problémové deti, kde ju týrali. Život Paris Hiltonovej nie je iba o trblietkach a ružovej farbe

Azda nijaké meno nebolo začiatkom nového milénia v bulvárnych plátkoch skloňované častejšie, než Paris Hiltonová. Dnes môžeme pokojne konštatovať, že sa stala akýmsi symbolom vtedajšej doby. Sama o sebe tvrdí, že bola prvou influencerkou - nepreslávil ju talent, ale meno. Podobne, ako v prípade Kardashianok. Vo vydavateľstve Grada vyšiel slovenský preklad jej memoárov, v ktorých odhaľuje odvrátenú stránku svojej slávy. Ako tínedžerka sa totiž musela podrobiť traumatickému pobytu v internátnom zariadení, kde ju psychicky a fyzicky týrali.

25.02.2024 06:00
Socialite Paris Hilton v šatách Reem Acra. Foto: ,
Paris Hiltonová.
debata (1)

Život s ADHD

Paris Hilton sa narodila do prominentnej americkej rodiny, ktorej majetok má hodnotu okolo 14 miliárd dolárov. Už odmalička sa teda pohybovala vo svete plnom luxusu a známych mien. Ako však vysvetľuje už v úvode knihy, jej život vo významnej miere ovplyvnilo ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou), ktoré jej diagnostikovali až ako dospelej.

V čase jej dospievania sa duševnému zdraviu nevenovala taká pozornosť ako dnes. Namiesto toho ju jednoducho označili za problémové dievča. Paris vo svojej autobiografii opisuje, akým spôsobom funguje jej mozog, čo je aj príčinou jej posadnutosti večierkami, hudbou a tancom. Potrebuje totiž ustavičnú stimuláciu, a na to sú žúry ako stvorené.

Paris Hilton: Paris Hilton Foto: Cosmopolis
kniha Paris Hilton Paris Hilton: Paris Hilton

Paris však neustále uteká z domu a nezvláda školské povinnosti. Jej rodičia sa preto uchýlia k rozhodnutiu, ktoré zásadne ovplyvní život ich dcéry. Pošlú ju do internátneho zariadenia s názvom CEDU (Charles E. Dederich University), ktoré je určené na prevýchovu problémových detí a tínedžerov.

Praktiky, ktoré tam používajú, sú ako vystrihnuté z filmu Výchovný tábor z roku 2008. Počas jednej noci si po nič netušiacu Paris prídu cudzí muži, ktorí ju doslova odvlečú z postele iba v pyžame. To najhoršie ju však ešte len čaká – mesiace psychického teroru, minimálny prídel vody a jedla, fyzické tresty, tvrdá práca a oplzlé reči dospelých zamestnancov.

Z traumatického zážitku, ktorý jej spôsobil pobyt v CEDU, sa Paris spamätáva celý život. Prvýkrát o tom prehovorila až v dokumente This Is Paris z roku 2020 a podrobne sa o tom rozpísala práve v tejto knihe.

So zahanbovaním žien treba skoncovať

Nová autobiografia Paris Hiltonovej je rozčlenená na tri časti, z ktorých najsilnejšia je práve tá, ktorá rozoberá mesiace strávené v internátnej škole. Hoci autorka neoplýva výnimočným literárnym talentom, jej výpoveď je silná a v komkoľvek, kto text číta, zanechá nezmazateľnú stopu.

Spomínané centrá, ktoré boli roztrúsené po Spojených štátoch, fungovali ešte dlhé roky po jej odchode. Paris preto bojuje s vlastným pocitom viny, že sa napriek svojmu vplyvu neozvala skôr. Keď sa k tomu napokon odhodlala, rozhodla sa proti podobným inštitúciám aktívne bojovať aj na poli zákonodarstva.

Autobiografia Paris Hiltonovej ponúka zaujímavý, aj keď nie úplne prekvapujúci pohľad do jej vnútorného prežívania. Hoci niekoľkokrát sama uznáva, že sa narodila do privilegovanej pozície, neustále zdôrazňuje, že tam, kde je, sa dostala svojou vlastnou tvrdou prácou. Nuž, keď má človek takmer nevyčerpateľný kapitál z rodinného impéria, len ťažko by sa mu v živote nezadarilo.

V knihe vysvetľuje podnikateľský model, na základe ktorého začala zarábať veľké peniaze: dávala si platiť za to, že sa objavila v nejakom klube, okrem toho začala predávať množstvo rôznych produktov so svojím menom. Paris sa ani nesnaží tváriť, že je za tým niečo viac, než túžba po úspechu a bohatstve. Chce, aby všetko okolo nej bolo krásne a štýlové, svet vidí v ružových farbách a čitateľovi nie je jasné, či je naozaj taká naivná, alebo sa tak iba tvári.

Paris si vytýčila celkom prostoduchý cieľ: byť najslávnejším človekom na Zemi. V časoch, keď jej tvár zdobila titulku každého časopisu, bol tlak médií obrovský. Paris poukazuje na mizogýniu, ktorej musela neraz čeliť, a poukazuje na to, aký obraz o nej médiá vytvorili: že je iba hlúpa blondínka. Jej reputácii nepomohla ani erotická nahrávka, ktorú proti jej vôli zverejnil jej bývalý priateľ.

Práve táto udalosť nastavuje zrkadlo tomu, ako nespravodlivo funguje naša spoločnosť: Paris je v tomto prípade obeť, na ktorú sa zniesla všetka kritika a posmech. Nech si o nej každý myslí, čo chce, predstavitelia médií niekoľkokrát prekročili hranice. Žarty, ktoré vtedy padali na jej účet, by si dnes už nikto nedovolil.

„Na svete sa deje veľa hanebných udalostí a tradične si to odnesú najmä ženy. Zažili sme to. Viem to a myslím, že Brit (Spearsová), Lindsay (Lohanová), Shannen (Dohertyová) a mnohé iné ženy by so mnou súhlasili. Zahanbovanie žien je už šport, no treba s tým skoncovať.“

Paris Hilton odchádza z prehliadky Valentino... Foto: SITA/AP, Vianney Le Caer
Paris Hilton Paris Hilton odchádza z prehliadky Valentino Jar/Leto 2024, ktorá sa konala v Paríži.

Chcem byť slávna

Vo svojej knihe sa Paris často vracia k rokom, počas ktorých sa stala slávnou. Zdôrazňuje najmä rýchly technologický posun, ku ktorému vtedy došlo: nástup mobilov, internetu a sociálnych sietí. Pre Paris ide o zásadnú súčasť života, ktorá výrazne prispela k jej vzostupu – veď ako by mohla byť influencerkou bez prístupu k masám?

„Odkedy si ženy ako ja a Kim (Kardashianová) podmanili instagram, paparacovské šialenstvo, ktoré zabilo princeznú Dianu, vymizlo.“ Technológie jej učarovali, vníma ich ako čosi vzrušujúce a oslobodzujúce, zároveň však hneď uvažuje o tom, ako by sa z nich dalo vyťažiť čo najviac. Čo sa nedá speňažiť, akoby pre ňu nemalo hodnotu.

Čitateľ občas vnikne aj do intímnejších detailov jej života. Dojemné sú spomienky na starú mamu Cracker či vrúcny vzťah k zvieratám, ktorý si pestovala už odmalička. Hlbšie nahliadneme aj do jej vzťahov s rodinou, kamarátkami, bývalými priateľmi či so súčasným manželom Carterom, s ktorým má syna Phoenixa.

Mnohých sa isto dotkne časť, v ktorej Paris vysvetľuje svoj komplikovaný vzťah k ľudskej intimite a sexualite, s čím zápasila väčšinu svojho života. Z knihy sa tiež dozvieme viac o jej reality šou Simple Life, o jej kariére dídžejky a speváčky, o zákulisí vzniku dnes už legendárnych fotografií či filmov, v ktorých účinkovala.

Keď sa jej dlhoročný publicista Elliot Mintz spýtal, čo chce dosiahnuť, odpovedala: „Chcem byť slávna. Chcem, aby ľudia vedeli, kto som, aby vedeli o mne – a chcem sa im páčiť, aby si kupovali moje veci. Moje produkty. Nickine (jej sestra, pozn. red). produkty. Návrhári, výrobcovia, hocičo, čo sa im páči. Ak o niečom poviem, že je to pekné, ostatní budú vedieť, že to jednoducho musí byť pekné. Ak pôjdem do klubu, do kúpeľov alebo do nejakého rezortu, budú tam chcieť ísť všetci. Chcem, aby vkus určoval môj názor. Aby ho ľudia chápali ako ikonu. A chcem na tom zarábať. Fakt veľa zarábať.“

To je azda najlepšie zhodnotenie toho, kým Paris Hiltonová v skutočnosti je. Hoci sama prežila ťažké obdobia a spoločnosť k nej bola neraz nespravodlivá, vo svojej autobiografii ukazuje, kým naozaj je. Človekom z privilegovanej bohatej rodiny, ktorý nemá kontakt so skutočným svetom, no túži po pozornosti všetkých tých „obyčajných“ ľudí, ktorí nemali to šťastie narodiť sa s menom Hilton. A, samozrejme, túži aj po ich peniazoch.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #recenzia #Paris Hilton