Knihy, čo nás zaujali. Tipy pre milovníkov strhujúcich príbehov, histórie či detektívok aj sci-fi či non-fiction žánru

Marec je Mesiacom knihy a dobré čítanie poteší vždy. Vybrali sme niekoľko tipov na zaujímavé knižky, ktoré potešia milovníkov strhujúcich príbehov, historickej literatúry či detektívneho žánru alebo aj sci-fi a fantasy, ale aj pár populárno-náučných kníh, z ktorých sa dozviete veľa dôležitých a zaujímavých informácií.

08.03.2024 07:00
debata

Toto by si mali prečítať všetci, ktorých máte radi

Philippa Perryová: Toto by si mali prečítať... Foto: Tatran
kniha toto by si mali precitat vsetci Philippa Perryová: Toto by si mali prečítať všetci, ktorých máte radi

Život je predovšetkým o vzťahoch a ich kvalite, či už ide o vzťahy s rodinou, partnermi, priateľmi, kolegami alebo so sebou samým. Ak vaše vzťahy budú správne fungovať, ľahšie zvládnete v živote aj zložité veci. So zdravou dávkou rozumu vám súcitné rady psychologičky Philippy Perry, autorky bestselleru Toto mali čítať vaši rodičia, môžu pomôcť stať sa šťastnejším a múdrejším človekom. Vyšlo vo vydavateľstve Tatran.

Romantické úteky Julie Caplinovej

Julie Caplinová: Útek na vidiek Foto: Grada
kniha Utek na vidiek Julie Caplinová: Útek na vidiek

Séria obľúbených romantických príbehov britskej autorky sa odohráva na rôznych miestach a spravidla ich napovedajú už názvy – Cukráreň v Paríži, Čajovňa v Tokiu a mnohé ďalšie. V zatiaľ najnovšej knihe Útek na vidiek si užijete romantiku uprostred zakvitnutých lúk, kam sa uchýlila ilustrátorka Elle, aby si utriedila myšlienky. Krstná mama Magda jej načas zverí dom a s ním aj sučku Tess, ale aj starousadlíkov, ktorým súkromie nič nehovorí. Prehodnotí svoj život a dá šancu láske?

Druhý čierny zošit

Richard Pupala: Druhý čierny zošit Foto: Lindeni
kniha druhy cierny zosit Richard Pupala: Druhý čierny zošit

Ak má kniha v názve „čierny zošit“, pripravuje vás na niečo temné. Kto však pozná knihy Richarda Pupalu, vie, že temnota nie je jediné, čo ho priťahuje. Jeho Druhý čierny zošit (vydalo Lindeni) je zbierkou poviedok, ktoré sú sociologickou sondou naprieč generáciami, s prímesou niektorých až hororových motívov. Vystihuje ich napätie, majstrovsky zvládnuté napätie a tajomno. Magické tajomno však používa na to, aby ešte lepšie vykreslil skutočnosť.

Playlist a stratené dievča

Sebastian Fitzek: Playlist Foto: Tatran
kniha playlist Sebastian Fitzek: Playlist

Pätnásťročná Feline pred mesiacom bez stopy zmizla. Zdrvená matka sa obráti na súkromného detektíva Alexandra Zorbacha, s ktorým mali čitatelia možnosť stretnúť sa v knihách Zberateľ očí a Lovec očí od úspešného autora krimi žánru Sebastiana Fitzeka (vydal Tatran). Zorbach objaví hudobnú službu, cez ktorú Feline počúvala obľúbené piesne, ale playlist bol pred niekoľkými dňami zmenený. Je playlist skrytým kľúčom k nájdeniu dievčaťa? Pátranie detektíva uvrhne do hrôzostrašnej nočnej mory, v ktorej sú šance na prežitie takmer nulové.

Nedostatok svetla

Nino Haratischwili: Nedostatok svetla Foto: Inaque
kniha Nino Haratischwili Nedostatok svetla Nino Haratischwili: Nedostatok svetla

Dychberúci príbeh Nedostatok svetla od autorky Nino Haratischwili (vydalo Inaque) z Gruzínska od 80. rokov vonia rovnako mladosťou, jej nádejami a túžbami ako dymom zo zhorených domov. Štyri kamarátky medzi múrmi starobylého Tbilisi prežívajú prvé veľké lásky, skladajú skúšky pevnosti priateľstva, až im do života vpadne násilie. Vojna gangov, ruské tanky, občianska vojna vtrhli aj do ich dvora a násilne preťali bezstarostné detstvo. Všetci museli dospieť prirýchlo a za vysokú cenu. Spolu s hrdinkami prežívame príbeh ich mladosti, plný horkosti aj statočnosti, s akou čelili tvrdým okolnostiam.

Rusko – vojna či mier?

Michail Šiškin: Moje Rusko - vojny či mier? Foto: Slovart
kniha moje rusko Michail Šiškin: Moje Rusko - vojny či mier?

Michail Šiškin má otca Rusa a matku Ukrajinku, žije vo Švajčiarsku. V knihe Moje Rusko – vojna či mier (vydal Slovart) tvrdí, že Rusko nie je „hádankou“, len o ňom nevieme dosť. Odhaľuje, aký je skutočný príbeh Putinovho režimu a jeho invázie na Ukrajinu. Sleduje historické korene ruských problémov od Kyjevskej Rusi, cárske Rusko, revolúciu, Sovietsky zväz až po Ruskú federáciu. Ukazuje znepokojujúci vzťah medzi štátom a občanmi, ruský postoj k ľudským právam a demokracii a tvrdí, že v skutočnosti existujú dva ruské národy: jeden trpiaci „otrockou mentalitou“, a ten, čo vyznáva európske hodnoty. Bude Rusko pokračovať v bludnom kruhu?

Moje šialené nápady

Bernardo Zannoni: Moje šialené nápady Foto: Cosmopolis
kniha Moje sialene napady Bernardo Zannoni: Moje šialené nápady

V románe dvadsaťpäťročného Bernarda Zannoniho (vydal Cosmopolis) zvieratá rozprávajú, jedia z tanierov, používajú stoly, postele, no ich svet zostáva tvrdým a nemilosrdným bojom o prežitie. Ženie ich pud a inštinkt, dominuje najsilnejší a porazený si musí poradiť sám. V trpkom príbehu kuny matka cíti chabosť svojho syna Archyho, a tak ho vymení u úžerníka za sliepku. V jeho svete sa vynárajú záhady a tajomstvá, Archy bude čoraz menej zviera, tichý zázrak lesa, anomália. V pútavom rozprávaní sa zvieracie a ľudské bytie prelína.

Detská séria

Rachel Brightová: Veveričky, čo sa škriepili,... Foto: Tatran
kniha Vevericky čo sa škriepili Rachel Brightová: Veveričky, čo sa škriepili, ilustrácie Jim Field

Vo vydavateľstve Tatran vychádza hodnotná séria detských kníh – Veľryba, čo chcela viac, Lev v srdci, Vĺčikova cesta domov a iné, vhodné aj pre najmenších. Dieťaťu prístupným spôsobom približujú témy priateľstva, dôležitosť spolupráce a jedinečnosť každého človeka, sú veršované a s bohatými ilustráciami.

Kultové sci-fi Nadácia

Isaac Asimov: Úsvit nadácie Foto: Lindeni
kniha usvit nadacie Isaac Asimov: Úsvit nadácie

Knihy Isaaca Asimova zo série Nadácia sa považujú za najlepšiu žánrovú sériu všetkých čias. Kultová sci-fi séria vyšla vo vydavateľstve Lindeni v siedmich častich v novom slovenskom preklade. Séria Nadácia je základným kameňom moderného sci-fi žánra a dnes je považovaná za klasiku svetovej literatúry. Predstavivosť Isaaca Asimova stvorila mimoriadny svet a pretransformovala sci-fi literatúru do podoby, ako ju poznáme dnes.

Lepší svet sa začína láskavými deťmi

Hunter Clarke Fields: Ako vychovať z detí... Foto: Grada
kniha Ako vychovat z deti. Hunter Clarke Fields: Ako vychovať z detí dobrých ľudí

Žiadny rodič nie je dokonalý a v ťažkých chvíľach môže reagovať nesprávne, napríklad kričaním. Rodičovské reakcie sú často hlboko zakorenené. Ako prelomiť tento kruh? Príručka Hunter Clarke-Fieldsovej Ako vychovať z detí dobrých ľudí (vydala Grada) je plná praktických rád, ako si zachovať chladnú hlavu, ako reagovať konštruktívne a súcitne. Pomôže vytvoriť predpoklady, aby si rodičia s dieťaťom vybudovali vzťah založený na láske a vzájomnej úcte.

Mastný muž očami jedenástich autorov

Kolektív autorov: Mastný muž Foto: KK Bagala
kniha Mastny muz Kolektív autorov: Mastný muž

Kniha jedenástich poviedok od jedenástich slovenských autorov a autoriek sa volá Mastný muž (vydal KK Bagala). Na tomuto trocha bizarnom názve by ešte nebolo nič zvláštne. Lenže aj každá z poviedok sa volá rovnako, Mastný muž. Líšia sa, našťastie, podtitulom. Autori a autorky sú známe mená: Balla, Peter Darovec, Eman Erdélyi, Ivana Gibová, Nikol Hochholczerová, Milo Janáč, Ivan Medeši, Jana Micenková, Richard Pupala, Ondrej Štefánik a Marek Vadas a svietia rovno z obálky. Nie je však známe, kto ktorú z poviedok napísal. Každému spomínaný Mastný muž vyšiel celkom inak a verte, že stojí za to, aby ste sa s ním zoznámili, v jeho rôznych podobách.

Národné jedlá

Anya von Bremzen: Národné jedlá Foto: Premedia
kniha narodne ajdla Anya von Bremzen: Národné jedlá

Národné jedlá Anye von Bremzen (vydala Premedia) sú brilantným skúmaním jedla a národnej identity po celom svete. Pátra, či sme naozaj „to, čo jeme“ – priamo v centrách gastronómie. V Paríži zisťuje nezáujem o tradičné pot-au-feu, francúzski gurmáni uprednostňujú medzinárodné kuchyne; v Neapole skúma skromné začiatky pizze; v Tokiu prekvapí uprednostňovanie ramenu pred tradičným gohanom, v Seville odhaľuje náboženské dôsledky jamónu a vznik tapas; v Oaxace rozpletá spletenec domorodého a európskeho; a v Istanbule skúma dedičstvo multikulturalizmu.

Austenová pre deti

Pprerozprávanie knihy Jane Austenovej Pýcha a... Foto: Ikar
Pýcha a predsudok, Uzasna Jane Pprerozprávanie knihy Jane Austenovej Pýcha a predsudok od Katherine Woodfine.

Autorkou prerozprávaného románu Pýcha a predsudok je obdivovateľka Austenovej, Katherine Woodfine (vydal Ikar). Francúzska ilustrátorka Eglantine Celeumans na veselých obrázkoch zachytáva Austenovej satiru a vtip a oživuje živelnosť jej prepracovaných postáv. Jane Austenovej sa podarilo zobraziť Anglicko 19. storočia prekvapivo moderne. Spochybnila morálku vyššej spoločnosti a písala vtipne a odvážne v časoch, keď nevydaté ženy nemal nikto za nič. Elizabeta má veľa spoločného s modernými čitateľkami, aj keď žije v inej dobe, keď bola anglická spoločnosť prísne rozdelená podľa majetku a od žien sa očakávalo, že sa vydajú veľmi mladé.

Storočie chirurgov/Ríša chirurgov

Jürgen Thorwald: Ríša chirurgov Foto: Absynt
kniha risa chirurgov Jürgen Thorwald: Ríša chirurgov

Čo predchádzalo prvému ostrému zárezu skalpelom do živej ľudskej kože? Nemecký spisovateľ Jürgen Thorwald nás vo fascinujúcej knihe Storočie chirurgov, na ktorú nadväzuje Ríša chirurgov (vydal Absynt) prevedie nás krátkymi dejinami chirurgie. Začali sa v roku 1846 objavom narkózy. Skončila sa doba špinavých rúk i zbytočných infekcií, z krvavého strašiaka sa stala moderná a bezbolestná medicínska disciplína. Autor sa opiera o spomienky svojho starého otca, ktoré sú zároveň príbehmi o lekároch a ich pacientoch, príbehom ľudského zápasu o pokrok.

Čo spôsobilo kolaps civilizácií?

Jared Diamond: Kolaps Foto: Premedia
kniha KOlaps Jared Diamond: Kolaps

V knihe s názvom Kolaps (vydala Premedia) Jared Diamond skúma, čo spôsobilo, že sa niektoré z veľkých civilizácií minulosti zrútili, a čo sa z ich osudov môžeme naučiť. Fascinujúce historicko-kultúrne príbehy od polynézskych kultúr na Veľkonočnom ostrove cez prekvitajúce americké civilizácie Anasaziov a Mayov až po kolóniu Vikingov v Grónsku sledujú vzorec katastrofy. Poškodenie životného prostredia, zmena klímy, rýchly rast populácie a nerozumné politické rozhodnutia. Iné spoločnosti však našli riešenia a pretrvali. Podarí sa dnes odvrátiť ekologickú samovraždu?

Židovská Štiavnica pozýva do rodiny

Beata Rückschloss  Nemcová: Židovská Štiavnica Foto: Marenčin PT
kniha zidovska stiavnica Beata Rückschloss Nemcová: Židovská Štiavnica

Zaujímavá publikácia Beaty Rückschloss Nemcovej Židovská Štiavnica (Marenčin PT) má faktografický, ale aj cituplný obsah. Ožívajú v nej staré domácnosti, izby, kuchyne, obchodíky, vynárajú sa výklenky a brány, staré kamenné múry, všetko, čo robilo Štiavnicu Štiavnicou. Sú to texty o osudoch židovských rodín, ktoré v meste žili, ale vývoj udalostí surovo ich príbehy prerušil. Zmizla skoro celá židovská komunita, ktorá mestečko spoluvytvárala, pridávala mu šarm, osobitosť.

Kúsky reality

Samuel Kováčik: Kúsky reality Foto: Slovart
kniha kusky reality Samuel Kováčik: Kúsky reality

Kniha Samuela Kováčka Kúsky reality (vydal Slovart) nadväzuje na Obyčajné zázraky. Obyčajné zázraky sú o fyzike obyčajných vecí – stromoch, oblakoch, iskrách, Kúsky reality sú o najpodivnejších javoch – o cestovaní v čase, vzniku vesmíru, štruktúre priestoru. O dvoch pilieroch modernej fyziky – teórii relativity a kvantovej fyzike.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy