Ruská literárna súťaž vyradila transrodových účastníkov, vraj tým chráni rodinu

Usporiadatelia ruskej básnickej súťaže z jej tohtoročného ročníka vyradili transrodových tvorcov. Agentúra Reuters napísala, že to zdôvodnili ochranou tradičných hodnôt.

17.04.2024 09:14
Transgender / Foto: ,
Ilustračný záber: transrodová vlajka.
debata (4)

Všeruskú cenu Andreja Demenťjeva za poéziu organizuje vláda Tverskej oblasti na západe Ruska, kde sa tento básnik v roku 1928 narodil. Hlavné dve ceny udeľuje básnickým dielam za „nepopierateľnú umeleckú hodnotu“ a „všeobecné morálne hodnoty“.

Súťažiaci „bez ohľadu na občianstvo, národnosť, profesiu a miesto bydliska“ môžu svoje príspevky do básnického súboja posielať do konca apríla. Podľa pravidiel na internetových stránkach súťaže sa jej však nemôžu zúčastniť tí, ktorí si zmenili pohlavie. Podľa usporiadateľov je toto rozhodnutie prejavom snahy „ochrániť idey manželstva, rodiny, materstva a otcovstva, ktoré sú pre ruskú spoločnosť tradičné“.

Rowling Čítajte viac Teším sa na zatknutie. Spisovateľka Rowlingová ostro odmieta nový zákon chrániaci transgender ľudí

Reuters píše, že ruské úrady za vlády prezidenta Vladimira Putina výrazne obmedzujú práva ľudí z komunity LGBT+ s tým, že ide o výmysel Západu, ktorý ohrozuje tradičné ruské hodnoty.

Rusko „medzinárodné hnutie LGBT“ označilo za extrémistické. Ľuďom, ktorí sa k tejto komunite hlásia, hrozí stíhanie a aktivistom bojujúcim za jej práva hrozí obvinenie z extrémizmu. Mimoriadne zasiahnutí sú transrodoví ľudia, pretože od vlaňajška majú zakázanú chirurgickú zmenu pohlavia, hormonálnu terapiu a prišli aj o možnosť adoptovať deti alebo brať si ich do pestúnskej starostlivosti.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #literárna súťaž #transrodové osoby