Kniha týždňa: S Edom Yongom preskúmate množstvo ohromných svetov

Vo svojej knihe Ohromný svet (vydal Tatran) nás Ed Yong okrem iného učí aj pokore. To, čo mi ako prvé napadlo po jej prečítaní, bol názov jedného z filmov s Jamesom Bondom – Jeden svet nestačí.

11.05.2024 07:00
debata
Ed Yong: Ohromný svet Foto: Tatran
kniha ohromny svet Ed Yong: Ohromný svet

Jeden priestor, veľa svetov

Ed Yong nie je milovníkom dlhých teoretických úvodov, ktorými sa začínajú mnohé populárno-náučné texty. Svoju knihu začína takmer ako detektívku. Do jednej miestnosti, presnejšie telocvične, zavrie deväť zvierat – slona, myš, červienku, netopiera, sovu, komára, štrkáča, pavúka a čmeliaka. Desiatym do partie je žena Rebecca. A vzápätí sa na túto jednu miestnosť pozrie očami každého z nich. Po predošlej vete by asi Yong prestal túto recenziu čítať a zrejme by mi, veľmi priateľsky a kultivovane, tak ako to robí v celej knihe, naznačil, že som nič nepochopil a stále zostávam v zajatí úzko antropocentrického pohľadu na svet.

Kniha Margaret Atwood: Slepý vrah Čítajte viac Knižné tipy Pravdy: nová Margaret Atwood, sci-fi inšpirované minulosťou, slovenské haiku aj Keleová-Vasilková

Podľa neho sú totiž ľudia ako druh absolútne fixovaní na svetlo a zrak. Svetlo pre nás znamená bezpečie, nádej, pokrok a poznanie. Osvietilo nás poznanie, do problémov vnášame svetlo, naši blízki sú „svetlom nášho života“, keď sa nám nedarí, vidíme svetlo na konci tunela, a dokonca jednu celú historickú epochu sme nazvali osvietenstvom. Svetlo je skrátka dobro a bezpečie, preto sme si celú našu planétu dokonale presvetlili. Dokonca tak, že ľudia, ktorí pri svojej práci potrebujú tmu, napríklad astronómovia pozorujúci vesmírne javy, musia svoje observatóriá stavať čoraz ďalej od civilizácie. A my, ktorí zostávame v mestách, pre zmenu bojujeme so „svetelným smogom“.

Tým, že sme si našu planétu presvetlili, sme ju však zároveň spravili nepriateľskou a menej bezpečnou pre iné živočíšne druhy. Nočné svetlá zvádzajú z cesty migrujúce spevavé vtáky, hmyz smerujú priamo k predátorom a lákajú čerstvo vyliahnuté morské korytnačky. Svetlo, ktoré pre nás symbolizuje bezpečie, pre niektoré živočíšne druhy znamená smrť.

kniha co bolo cervene Čítajte viac Kniha týždňa: Čo bolo červené

Žiadny „kabaret kuriozít“

A tu je už načase, aby sme sa s Edom Yongom vrátili do školskej telocvične, pretože v nej zistíme, ako diametrálne odlišne môže každý zo spomínaných druhov tento priestor vnímať a že náš „pohľad“ nie je jediným možným. Parafrázujme jednu časť knihy: slon zdvihne chobot ako periskop. Štrkáč kmitne jazykom a komár prereže vzduch tykadlami. Všetci vetria okolo seba a nasávajú vzrušujúce pachy. Slon nezacíti nič podstatné. Štrkáč zachytí stopu myši a zvinie telo do útočnej polohy. Komár zacíti omamný oxid uhličitý z Rebeccinho dychu a arómu jej kože. Pristane jej na ruke, no Rebecca ho odoženie mávnutím. Ten zvuk vyruší myš, ktorá zapiští takým vysokým tónom, že ho počuje netopier, no slon už nie. Slon medzitým hlboko zaduní, príliš nízko na to, aby to zachytili myšie alebo netopierie uši, ale zaznamená to brucho štrkáča, citlivé na vibrácie. Rebecca, ktorá vôbec netuší o ultrazvukovom pišťaní myši ani o infrazvukovom dunení slona, počuje len spev červienky, frekvenciami viac prispôsobený jej ušiam. Jej hruď pripadá Rebecce červená, ale slonovi nie, pretože ten vníma len odtiene modrej a žltej. A takto Ed Yong pokračuje ešte dlho a predstavuje nám v jednej telocvični desať rôznych svetov.

kniha chvála pomalosti Čítajte viac Kniha týždňa: Prečo by ste mali načúvať milencovi s pomalou rukou

Predstavuje nám toho ešte oveľa viac. Vedeli ste napríklad, že delfín echolokáciou nevníma len telo človeka, ale aj jeho vnútornú stavbu? Že vidí vašu kostru a pľúca? Že embryá žubrienky skryté vo vajíčkach „zacítia“ vibrácie predátora a dokážu v nebezpečenstve uvoľniť enzým, ktorý obal vajíčok rozpustí, aby mohli uniknúť? Takýchto zaujímavostí sú v knihe Ohromný svet stovky.

Kniha nás učí pokore, v rámci ktorej by sme mali opustiť predstavu, že svet, ktorý vidíme a vnímame my, je jediným možným a jediným správnym

Nebolo by však správne vnímať ju ako prehliadku kuriozít a „zvieracích superhrdinov“. Ukazuje nám svet v jeho úžasnej rozmanitosti, ktorú nie sme schopní vnímať, pretože žijeme v rovnakej „zmyslovej bubline“ ako myš, slon alebo netopier. Učí nás pokore, v rámci ktorej by sme mali opustiť predstavu, že svet, ktorý vidíme a vnímame my, je jediným možným a jediným správnym. Náš svet je ohromný aj preto, lebo skrýva množstvo ďalších svetov a ktorý z nich sa vám otvorí, závisí od toho, či ste žaba, delfín, sova alebo človek. Všetky sú však rovnocenné, rovnako fascinujúce a rovnako dôležité. A Yong vás nimi sprevádza tak, že máte pocit, akoby ste čítali napínavú detektívku, a nie literatúru faktu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa #knižné tipy