Hilary Mantelová premýšľa krvou, má ďalšiu Man Booker Prize

Prestížnu britskú literárnu cenu Man Booker Prize udelila porota v utorok anglickej spisovateľke Hilary Mantelovej za jej román Bring Up the Bodies. Stala sa tak prvou ženou a prvým britským autorom, ktorý túto literárnu cenu získal dvakrát. Dostala ju totiž už v roku 2009 za dielo Wolf Hall. Novinka Bring Up the Bodies je jeho pokračovaním.

17.10.2012 15:13
Britain Man Booker Prize Hilary Mantelová Foto: , ,
Hilary Mantelová
debata

Oba ocenené historické romány sú súčasťou plánovanej trilógie a zameriavajú sa na život hlavného ministra anglického kráľa Henricha VIII. Thomasa Cromwella. Spisovateľka jeho príbeh, ktorý sa končí popravou v roku 1540, zavŕši ďalšou knihou The Mirror and the Light. V románe Bring Up the Bodies sa tiež sústredí na popravu jednej z kráľových manželiek – Anny Boleynovej.

Podľa poroty, ktorej tento rok predsedal redaktor Peter Stothard a tvorili ju aj herec Dan Stevens, literárna kritička Dinah Birchová, historička Amanda Foremanová a spisovateľ Bharat Thandon, Mantelová prepísala pravidlá historickej beletrie a druhú Man Booker Prize si skutočne zaslúži. "Toto je krvavý príbeh o smrti Anny Boleynovej, ale Hilary Mantel krvou premýšľa. Používa jej moc na to, aby vytvorila morálnu nejednoznačnosť a skutočnú neistotu politického života. Najlepšia súčasná anglická prozaička oživila jednu z pravdepodobne najznámejších častí anglickej histórie. Toto územie je preskúmané a jeho záver je predvídateľný, no napriek tomu je schopná vyrozprávať ho, ako by to bolo po prvý raz,“ vysvetlil Stothard, podľa ktorého sa titul nedá jasne žánrovo zadefinovať a človek v ňom môže nájsť "dona Corleoneho i D. H. Lawrencea“.

„Na Booker Prize čakáte 20 rokov a zrazu prídu dve naraz,“ žartovala Mantelová pri preberaní ceny. "Uvedomujem si, aká je to pocta a šťastie, že tu dnes stojím,“ dodala. Spolu s cenou dostala šek na 50-tisíc libier (v prepočte približne 62-tisíc eur) a ďalších 2500 libier (tritisíc eur) za to, že sa dostala do shortlistu. Doň sa prebojovali aj knihy The Garden of Evening Mists od Tan Twana Enga, Swimming Home od Deborah Levyovej, Umbrella od Willa Selfa, The Lighthouse od Alison Mooreovej a Narcopolis od Jeeta Thayila. Podľa poroty bolo všetkých šesť kníh v shortliste silných po jazykovej i umeleckej stránke. Ich spoločnými témami sú okrem iných staroba, spomienky a strata. Podľa Stotharda sa všetci v porote tešili z ich "energie a sugestívne definovaných hodnôt“.

Man Booker Prize sa udeľuje od roku 1968 a môžu ju získať romány občanov Commonwealthu napísané v angličtine. Medzi jej držiteľmi sú napríklad Iris Murdochová, William Golding, Salman Rushdie, Kingsley Amis, Kazuo Ishiguro, Michael Ondaatje, Graham Swift či Ian McEwan. Minulý rok ocenenie získal Julian Barnes a jeho dielo Pocit konca (2011).

Výhra Booker Prize zväčša pre autora automaticky znamená výrazné zvýšenie predaja – každá víťazná kniha totiž od roku 1996 zarobila viac ako milión libier. Okrem Mantelovej ju dva razy vyhrali iba J. M. Coetzee a Peter Carey.

debata chyba