Na smrť: Rúbali horlivo, no lebku mu rozdrvili až po desiatich minútach

Jozef Karika napísal nový román. Na smrť je mrazivý triler o priateľstve a láske, ktoré sa zmenili na smrteľnú nenávisť. Prečítajte si exkluzívne na Pravda.sk siedmu ukážku.

23.10.2012 07:00
debata

Keď dorazili, Best zatelefonoval do Berlína. Aj tam prebehla masová poprava vytypovaných esamanov. Ani v hlavnom meste sa nezmohli na výraznejší odpor. Prvá časť operácie sa skončila. Očista však stále nebola dokonalá.

V Mníchove, Berlíne i v ďalších mestách dostali špeciálne komandá SS zapečatené obálky s tajnými rozkazmi. Keď si ich prečítali, vydali sa do ulíc. Každé komando pozostávalo z niekoľkých fanatických esesákov a jedného člena SD. Ten poznal adresy, identitu i podobu vybratých terčov. Karl sa viezol v čiernom BMW so štyrmi esesákmi v civile. Na kolenách mal položených niekoľko spravodajských zväzkov. Mali pred sebou dlhú noc.

Ako prvého navštívili riaditeľa mníchovského Študentského domova Fritza Becka. Urobil veľa dobrej práce – jeho domov živil a šatil tisíce chudobných študentov, zároveň však podporoval Židov a príliš sa angažoval v katolíckych politických aktivitách. Jeho kritický hlas proti nacistom zaznieval až vo Vatikáne. Becka zatkli v byte, naložili do auta a odviezli do lesíka v štvrti Pasing. Esesáci ho vytiahli z vozidla, hodili na zem a dokopali na smrť. Karl sa na to díval z okna auta.

Ďalším navštíveným bol profesor Stempfle, bývalý páter hieronymitov. Bol síce kňaz, no zároveň aj novinár. Angažoval sa v mnohých svetských záležitostiach. Priveľmi sa zaoberal vodcovým súkromným životom. Odviezli ho do pokojného Harlachingu na juhu Mníchova. Esesák, rozvášnený z predchádzajúcej vraždy, mu zopár ráz dupol na hrdlo. Stempfle sa zvíjal a chrčal, no nie a nie umrieť. Na dlhšiu zábavu nebol dnes v noci čas, takže vytiahli pištole a strelili mu tri razy do hrude.

Čierne BMW zamierilo na Amalienstrasse, neďaleko od Karlovej alma mater. V peknom dome s rohovou vežičkou býval doktor Alexander Glaser. Pred nedávnom vystupoval proti strane v niekoľkých súdnych sporoch. Podarilo sa mu ich vyhrať.

Vystúpili z auta a dlho zvonili pri dverách. Napokon začuli kroky. Otvoril rozospatý chlap v pyžame. Esesáci pozreli na Karla. Prikývol. Z bezprostrednej blízkosti prevŕtali Glasera piatimi výstrelmi. Nastúpili naspäť do auta a odišli.

Navštívili aj Gustava von Kahra – bývalého ministra vnútra. Dnes už sedemdesiatjeden ročný starec bol pred jedenástimi rokmi hlavným strojcom zlyhania Hitlerovho puču. Za jeho zradu vtedy zaplatilo životmi šestnásť Hitlerových spolubojovníkov.

Esesáci už mali hrania dosť. Vykopli dvere a odvliekli vydeseného starca priamo z postele. Von Kahra odviezli k neďalekému mestečku Dachau, neputoval však do tamojšieho koncentračného tábora – čakalo ho čosi horšie. Esesákov musel v jeho prípade ktosi špeciálne inštruovať. Karl pri jeho mene nemal žiadnu zvláštnu poznámku. Mali ho odpratať rovnako ako ostatných. Ktosi sa však postaral, aby boli starcove posledné chvíle naplnené nesmiernou hrôzou a bolesťou.

Karl zostať sedieť v aute. Po dnešných vraždách a krviprelievaní sa ho zmocňovala apatia. Napriek tomu ho prekvapilo, keď jeden z esesákov otvoril kufor a čosi z neho vytiahol. Karl sa lepšie prizrel. Striaslo ho.

Esesák vybral dve sekery. Jednu z nich podal svojmu spoločníkovi. Starca zhodili na zem a začali ho rúbať. Spočiatku iba kvílil, no čoskoro sa rozryčal.

Karl pochopil, prečo ho viezli až do močarísk blízko Dachau, tu smrteľný rev nikto nepočul. Prinútil sa nič necítiť. Išlo to napočudovanie ľahko. Sledoval obyčajný anatomický zásah do ľudského tela. Nič zvláštne, ibaže telo pri zásahu žilo a zostávalo pri vedomí.

Dali si záležať, rúbali horlivo, no lebku mu rozdrvili až po dobrých desiatich minútach. Zverský rev konečne ustal.

Vrátili sa do ústredia SS v Mníchove. Postupne sa tam vracali všetky vražedné komandá. Odpratali takmer tridsať protivníkov i nepohodlných sympatizantov.

Na krátkej rannej porade ich Werner Best informoval, že podobné čistky prebehli v celej krajine a mimoriadne úspešne v Berlíne. Popravení boli najbližší spolupracovníci vicekancelára Franza von Papen – Edgar Jung a vrchný vládny radca Herbert von Bose. Vydarila sa tiež akcia s bývalým kancelárom Schleicherom. Odpratali aj jeho priaznivca, generála Ferdinanda von Bredow. Vo väzení „spáchal“ samovraždu výstrelom do chrbta Hitlerov stranícky sok Gregor Strasser. Zoznam obetí bol dlhý. Počet omylov, pri ktorých bol zastrelený ktosi nevinný, nestál za reč.

„Operácia Kolibrík prebehla úspešne. Všetci ste obstáli a potvrdili lojalitu vodcovi. C už navrhol vaše povýšenie,“ uzavrel Best.

„Heil Hitler!“ vykríkli.

Jozef Karika - Na smrť

Prvá časť dvojdielneho románu so strhujúcim dejom

Majster napätia a drsných scén, autor bestsellerov V tieni mafie, V tieni mafie II. Čas dravcov a Nepriateľ štátu ponúka čitateľom nový mrazivý triler o priateľstve a láske, ktoré sa zmenili na smrteľnú nenávisť. Dvaja nerozluční priatelia po tragickej udalosti utečú do zahraničia. Jeden emigruje do New Yorku. Stane sa pešiakom židovského gangu, zažije krvavú vojnu mafiánskych rodín a stúpa v hierarchii podsvetia. Druhý sa ocitne v Mníchove, kde ho zverbujú do nacistickej tajnej služby a mení sa na beštiálneho dôstojníka SS. Po vypuknutí vojny sa opäť stretávajú.

Kniha vychádza koncom októbra vo vydavateľstve I­kar.

Jozef Karika - Na smrť
Jozef Karika - Na smrť Autor: Ikar
Externé odkazy
debata chyba