Nezvyčajný milostný trojuholník, v ktorom nejde o lásku

Režisér Luca Guadagnino v posledných rokoch zaujal adaptáciou knihy Daj mi svoje meno, remakeom filmu Suspiria od hororového génia Daria Argenta či snímkou o zamilovaných kanibaloch Do morku kostí. Teraz sa do kín dostal jeho dlhoočakávaný film Súperi, ktorý pojednáva o zložitom milostnom trojuholníku medzi troma hráčmi tenisu.

27.04.2024 07:00
Súperi Foto:
Snímka z filmu Súperi.
debata

Manželka či trénerka?

Patrick (Josh O'Connor) a Art (Mike Faist) sú kamarátmi, ktorých už od detstva spája vášeň pre tenis. Keď sa na jednom turnaji spoznajú s vychádzajúcou hviezdou Tashi Duncanovou (Zendaya), rozpúta sa medzi nimi boj o jej srdce.

Spočiatku nie je nijako drsný, Patrick a Art sú aj naďalej najlepšími priateľmi, ktorí k súťaži o dievča pristupujú rovnako, ako k tenisovej hre. Situácia sa však výrazne skomplikuje po tom, ako vážne zranenie zmarí Tashinu nádej na profesionálnu kariéru.

Dej snímky sa odohráva v dvoch rovinách a začína sa pohľadom do súčasnosti. Tashi sa vydala za Arta, s ktorým má dcéru, a pracuje ako jeho trénerka. Artovi sa však nedarí tak, ako by chcel, a zdá sa, že stratil to najpodstatnejšie – radosť z hry.

Je plný pochybností, no namiesto chlácholivých ubezpečení nachádza u Tashi iba tvrdé slová, z ktorých ide chlad. Hľadá u nej oporu ako u manželky, no márne – pre Tashi je prvoradá úloha nekompromisnej trénerky. Vybaví mu účasť na turnaji v New Rochelle, na ktorom sa po rokoch nečakane stretne s Patrickom.

Film postupne odhaľuje, ako sa vyvíjali vzťahy medzi ústrednou trojicou a zároveň divákovi približuje ich charaktery. Postava Tashi Duncanovej je azda tou najkomplikovanejšou z nich a hoci ju Art pozná celých trinásť rokov, má o nej dosť prekrútenú, miestami až naivnú predstavu.

Tashi ide predovšetkým o tenis, láska ju nezaujíma. Po tom, ako sa musela vzdať vlastnej kariéry, rozhodla sa pokračovať ako trénerka, a túto svoju pozíciu berie smrteľne vážne. Ani Patrickovi, ani Artovi nikdy nepovedala, že ich miluje, a od dotykov, ktoré sú intímne, no nie priamo sexuálne, sa odťahuje.

Práve vo vzťahu k nej sa ukazujú skutočné povahy a vlastnosti najlepších priateľov – kým Patrick od začiatku chápe, o čo jej ide, keďže zmýšľa podobne, Art je submisívny, podvoľuje sa jej a zároveň ju úprimne miluje. Rozhovory medzi Tashi a Patrickom sú racionálne, pri Artovi volí emotívnejší prístup, hoci jej to ide ťažko. Zdá sa, že jediné intenzívne pocity prejavuje v súvislosti s tenisom.

Duna 2 Čítajte viac Filmová udalosť roka nesklamala. Veľkolepé pokračovanie Duny posúva hranice kinematografie

Talentovaní herci

Súperi nie sú tuctovou drámou o zamotanom milostnom trojuholníku. Guadagnino je známy tým, že sa na medziľudské vzťahy pozerá z iných uhlov, na aké sú diváci zvyknutí, a to je aj prípad tohto filmu. Láska tu nezohráva primárnu úlohu, teda aspoň nie v bežnom zmysle slova.

Art je jedinou postavou, ktorá naozaj miluje, no oproti ostatným dvom je preto v nevýhode – hoci je v tenise dobrý, chýba mu na rozdiel od Tashi a Patricka iskra. Ide o fascinujúcu úvahu – môže byť človek naraz zapálený pre dve veci naraz?

Medzi Patrickom a Artom panuje od samého začiatku aj iný kontrast – majetkové pomery. Kým Art absolvuje prestížnu Univerzitu Stanford, nosí značkové oblečenie, prebýva v drahých hoteloch a s Tashi žije v luxuse, Patrick nemá z čoho zaplatiť hotel, prespáva vo svojom polorozpadnutom aute a počas turnaja sa namiesto drahej proteínovej tyčinky občerstvuje obyčajným banánom. Predsa sa však zdá byť šťastnejší než Art, pretože o sebe nepochybuje a tenis je preňho stále prvoradý.

Zvláštnosťou filmu je, že diváka nenabáda vybrať si, kto by mal nakoniec získať Tashi. Veľmi rýchlo totiž pochopí, že tento príbeh je o niečom inom, a že oba vzťahy sú toxické. A hoci môže Tashi vyvolať dojem bezcitnej manipulátorky, ide o komplexnú postavu, na ktorú sa nedá nazerať tak jednoznačne.

Zendaya v tejto úlohe opäť potvrdila, že ide o jednu z najtalentova­nejších herečiek súčasnej mladej generácie. Jej Tashi je odhodlaná, sebavedomá, bystrá a zásadová, no v určitých momentoch aj ona zapochybuje. Nejedného fanúšika poteší odkaz na film Spider-Man, v ktorom hrá spolu so svojím skutočným partnerom, predstaviteľom maskovaného hrdinu Tomom Hollandom.

Skvelé výkony predviedol aj Josh O'Connor, držiteľ Zlatého glóbusu za stvárnenie princa Charlesa v seriáli Koruna, a Mike Faist, ktorý svoj talent ukázal v Spielbergovom remakeu legendárneho muzikálu West Side Story.

Snímka Súperi vrcholí poslednými momentmi z kľúčového zápasu medzi dvoma bývalými priateľmi. Hoci je v istom úseku trochu rozťahaný, na napínavosti mu to, našťastie, veľa neubralo. Záverečná scéna následne potvrdzuje ústrednú myšlienku filmu, ktorý sa nekončí dramatickým bozkom v daždi, ale znovunájdením toho, po čom všetci traja hlavní hrdinovia najviac túžili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #súperi