Salman Rushdie vydá knihu o tom, ako prežil pokus o vraždu

Britský spisovateľ indického pôvodu Salman Rushdie na budúci rok v apríli vydá spomienkovú knihu s názvom "Knife" (Nôž) o tom, ako ho vlani dobodali, oznámilo vydavateľstvo Penguin Random House. TASR informáciu prevzala zo stredajšej správy denníka The Guardian.

12.10.2023 14:00
salman rushdie Foto:
Salman Rushdie je uznávaným autorom viac ako tuctu románov vrátane diel Deti polnoci a Satanské verše.
debata

Rushdie (76), ktorý v lete 2022 prežil útok nožom, už v júni na literárnom festivale Hay vo Walese prezradil, že pracuje na novej knihe. Oznámil, že to bude „relatívne krátke dielo“.

„Nie je to najľahšia kniha na svete, ale musím sa cez ňu dostať, aby som mohol robiť niečo iné. Nemôžem začať písať román, ktorý s tým nemá nič spoločné. Takže sa s tým jednoducho musím vyrovnať,“ povedal publiku.

Kniha s oficiálnym názvom „Nôž: Meditácie po pokuse o vraždu“ bude opisovať autorovu skúsenosť. Podľa Nihara Malaviyu, generálneho riaditeľa vydavateľstva Penguin Random House, ide o „drásajúcu výpoveď“, ktorá je „pripomienkou sily slov, čo dokážu dať zmysel i nemysliteľnému“.

Salman Rushdie Čítajte viac Fyzicky som viac-menej v poriadku, ale mám šialené sny, hovorí Salman Rushdie

„Je nám cťou, že ju môžeme vydať, a sme ohromení Salmanovým odhodlaním vyrozprávať svoj príbeh a vrátiť sa k práci, ktorú miluje,“ dodal Malaviya.

„Bola to pre mňa nevyhnutná kniha, ktorú som musel napísať; spôsob, ako sa vyrovnať s tým, čo sa stalo, a odpovedať na násilie umením,“ vyhlásil Rushdie.

Spisovateľ je uznávaným autorom viac ako tuctu románov vrátane diel ako „Deti polnoci“ (1981) či „Satanské verše“ (1988). V roku 2012 vydal aj predchádzajúce pamäte „Joseph Anton: A Memoir“, kde opisuje obdobie, keď sa skrýval po viacerých vyhrážkach smrťou po vydaní „Satanských veršov“.

Tento román bol v Iráne zakázaný ako rúhačský a ajatolláh Chomejní, ktorý bol v tom čase najvyšším iránskym vodcom, vydal na Rushdieho fatvu, v ktorej žiadal jeho smrť. Tridsaťtri rokov po vydaní fatvy bol Rushdie, ktorý od roku 2000 žije v USA, dobodaný na pódiu kultúrno-vzdelávacieho centra Chautauqua Institution v štáte New York, kde mal mať prednášku.

Salman Rushdie Čítajte viac Rushdieho agent prehovoril: spisovateľ po útoku nevidí na jedno oko, nemôže používať ruku, na tele mal 14 rán

Spisovateľ zostal šesť týždňov v nemocnici. Prestal vidieť na jedno oko a stratil cit v končekoch niektorých prstov. Muž podozrivý z útoku na Rushdieho bol obvinený z pokusu o vraždu. Rushdieho najnovšia kniha, román „Mesto víťazstva“, vyšla začiatkom tohto roka, ale bola napísaná ešte pred útokom.

Salman Rushdie v minulosti spolupracoval aj s írskou rockovou skupinou U2, pre ktorú napísal text k piesni „The Ground Beneath Her Feet“ z roku 2000. Skladba sa objavila na soundtracku k filmu „The Million Dollar Hotel“ od nemeckého režiséra Wima Wendersa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Salman Rushdie