Panda z Číny prišla do Bratislavy. Spoznajte čínskych ilustrátorov detských kníh

Medzinárodná putovná výstava ocenených obrázkových kníh „Panda Honorary“ z Číny a čínskych ilustrátorov ocenených na BIB je juž teraz otvorená v bratislavskej GalériiF7. Sprievodná výstava Bienále ilustrácií Bratislava 2023 prináša výber 10 najkrajších čínskych obrázkových kníh z roku 2022 a 5 diel čínskych ilustrátorov, ktorí získali ocenenie Zlaté jablko BIB.

29.09.2023 16:28
BIB 2021 ZLATE JABLKO Chao Zhang 1 Foto:
Zlaté jablko BIB 2021: Chao Zhang, Čína
debata

Čína je významnou krajinou v oblasti literatúry a umenia a má dlhú tradíciu narácie sprostredkovanú obrazom i slovom. Už v dávnych dobách existovali naratívne obrazy, v moderných časoch vyšívané romány a v súčasnosti komiksy a obrázkové knihy pre deti.

Generácie čínskych detských čitateľov sa neustále oboznamovali s aktualizovanými kombináciami obrazov a slov. Na začiatku 21. storočia sa s rozvojom ekonomiky a spoločnosti a zlepšením medzinárodnej komunikácie do Číny dostala moderná koncepcia obrázkových kníh obohatená interaktívnymi obrázkami a textom. Kvalitné obrázkové knihy z celého sveta prehĺbili u Číňanov význam čítania obrázkov a textov pre deti a inšpirovali ich k rozvoju nových trendov.

BIB: Zlaté jablko - Binghun Huang: Vrkoč (Čína) Foto: BIB
Zlate jablko Cina Binghun Huang T BIB: Zlaté jablko - Binghun Huang: Vrkoč (Čína)

Po dvadsiatich rokoch vytrvalého štúdia, hromadenia, skúmania a inovácií nadobudla tvorba a publikovanie čínskych obrázkových kníh tvar a štýl: Každý rok vychádza približne 2 000 nových originálnych obrázkových kníh a diela sú zrelšie a osobitejšie z hľadiska literárneho, umeleckého, detského a moderného výrazu čínskej kultúry. Ilustrátori a diela idú do sveta a dodávajú svetovej produkcii obrázkových kníh jedinečný čínsky kolorit.

vystava bib 2023 Hviezdoslavovo námestie Čítajte viac Andersen v Bratislave chválil pekné ženy a dobré víno. Dnes by ocenil aj ilustrátorov detských kníh

Po založení Výskumného centra tvorby čínskych obrázkových kníh na Pekinskej univerzite „Beijing Normal University“ v roku 2015, Centrum spojilo svoje sily s tvorivými, publikačnými a výskumnými kruhmi a každoročne vyberá 10 najlepších čínskych obrázkových kníh. Za posledných osem rokov bolo centrum svedkom skokového rozvoja čínskych obrázkových kníh.

Pri príležitosti stretnutia svetových ilustrátorov a vydavateľov na podujatí BIB 2023, Výskumné centrum tvorby obrázkových kníh v Číne na Pekinskej univerzite „Beijing Normal University“ spolu s Výskumným inštitútom vydavateľstva detskej zábavy a Centrom na podporu kultúry Lifetree spoločne iniciovali medzinárodnú putovnú výstavu „PANDA HONORARY PICTURE BOOKS FROM CHINA“.

Bratislava je pre celý svet hlavným mestom ilustrácie pre deti
Video
Generálna komisárka Bienále ilustsrácií Bratislava Zuzana Jarošová hovorí o tohtoročnom Bienále. / Zdroj: TV Pravda

Výstava v bratislavskej Galérii F7 prináša výber 10 najkrajších čínskych obrázkových kníh z roku 2022 a 5 diel čínskych ilustrátorov, ktorí získali ocenenie Zlaté jablko BIB. Výstava je sprievodnou výstavou Bienále ilustrácií Bratislava 2023, podujatia BIB, s cieľom zlepšiť pochopenie súčasnej tvorby a vývoja čínskych obrázkových kníh vo svete a podporiť medzinárodnú spoluprácu v tejto oblasti prostredníctvom rôznych foriem výmeny a vzájomného ponaučenia. Témou tejto výstavy je heslo „Vidíme sa“. Vitajte vo svete čínskych obrázkových kníh, dovoľte nám vidieť sa!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BIB 2023