Fyzicky som viac-menej v poriadku, ale mám šialené sny, hovorí Salman Rushdie

Britský spisovateľ indického pôvodu Salman Rushdie uviedol, že takmer rok od pobodania v New Yorku je "fyzicky viac-menej v poriadku". Ako ale 76-autor povedal v rozhovore pre britskú BBC, stále sa snaží vyrovnať s tým, čo sa stalo.

13.07.2023 16:00
Salman Rushdie Foto: ,
Salman Rushdie.
debata

„Mám veľmi dobrého terapeuta, ktorý má veľa práce,“ povedal Rushdie, ktorý po útoku strávil šesť týždňov v nemocnici a nevidí na jedno oko. „Mám šialené sny,“ dodal.

Rushdie bol pobodaný vlani začiatkom augusta v neziskovom vzdelávacom centre Chautauqua Institution na západe amerického štátu New Yorku, kde sa mal zúčastniť debaty o tom, že Spojené štáty slúžia ako azyl pre prenasledovaných spisovateľov a umelcov v exile.

V súvislosti s pokusom o atentát, pri ktorom bol zranený aj moderátor rozhovoru, úrady zatkli 24-ročného Hadiho Matara a obvinili ho z napadnutia a pokusu o vraždu. Podozrivý vinu poprel.

Ako Salman Rushdie uviedol, pokiaľ ide o jeho účasť na súdnom procese s páchateľom, zatiaľ je „rozpoltený“. Bude to záležať na tom, či páchateľ zmení svoj postoj. „Pokiaľ zmení svoje prehlásenie týkajúce sa viny na vinný, nepôjde o súdny proces, ale iba o rozsudok, a v tom prípade to môže byť tak, že moja prítomnosť nebude vyžadovaná,“ povedal spisovateľ.

Salman Rushdie Čítajte viac Záujem o Rushdieho Satanské verše vzrástol

„Som rozpoltený. Jedna moja časť tam chce chce ísť, stáť v súdnej sieni a pozerať sa naňho,“ uviedol Rushdie. Jeho druhá časť to ale má inak. Ako dodal, teraz je preňho dôležité, že sa mu darí ďalej pokračovať v živote. V súčasnosti pracuje na knihe o svojom napadnutí, ktorá mu pomáha vyrovnať sa s tým, čím si prešiel. Ako povedal BBC, kniha nebude mať viac „než pár stoviek strán“.

Rushdie sa narodil v Indii, od mladosti však žil v Británii a má tiež americké občianstvo. Meno držiteľa Bookerovej ceny za román Deti polnoci sa stalo symbolom boja za slobodu prejavu po tom, čo iránsky duchovný vodca Rúholláh Chomejní v roku 1989 vydal pokyn (fatvu) k zabitiu Rushdieho za román Satanské verše. Časť moslimov túto knihu považuje za urážku islamu a spisovateľ kvôli tvorbe roky dostával vyhrážky smrti.

debata chyba
Viac na túto tému: #literatúra #Salman Rushdie