Nórski spisovatelia prídu aj do Prešova. Predstavia sa na Mesiaci autorského čítania

Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava (KK POH) spoločne s občianskym združením Slniečko sa po druhýkrát zapojí do najväčšieho stredoeurópskeho literárneho festivalu Mesiac autorského čítania. Ten okrem českej a slovenskej tvorby prináša aj literárne umenie vybranej európskej krajiny. V tomto ročníku sa v Prešove predstaví 16 nórskych spisovateľov a spisovateliek. Spolu s českými a slovenskými autormi privíta festival 35 hostí

16.07.2023 14:00
mesiac aut cit Foto:
V rámci Mesiaca autorského čítania na Slovensko pricestovala aj nórska autorka Hanne Orstavik.
debata

.

Ako informovala Michaela Demková z KK POH, podujatie bude v Prešove od pondelka 17. júla do stredy 2. augusta, každý večer od 19:00. Nielen domácu, ale aj nórsku literatúru, bude publikum spoznávať v priestoroch hudobného klubu Stromoradie. „Pilotný ročník nás v každodennej návštevnosti utvrdil v názore, že tento festival patrí do Prešova. Je pre nás potešením aj výzvou opäť hostiť toto medzinárodné podujatie. Naším cieľom je nepodliezť nastavenú úroveň a prilákať na literárne večery čo najpestrejšie publikum,“ zdôraznila riaditeľka knižnice Iveta Hurná.

mesiac aut cit Čítajte viac Leto u nás patrí nórskej literatúre. Mesiac autorského čítania je v plnom prúde

Koncept jednotlivých večerov má ustálenú štruktúru. Úvod večera patrí zástupcom českej či slovenskej literárnej scény. Slova sa následne zhostia spisovateľky alebo spisovatelia reprezentujúci krajinu čestného hosťa festivalu, ktorou je v tomto roku Nórsko. Publikum si vypočuje čítanie autoriek a autorov naživo v ich rodnom jazyku, s prekladom v pozadí. Do ich súkromia nahliadnu prostredníctvom moderovaných besied. „Kvalitných literárnych festivalov na Slovensku je veľa, ale Mesiac autorského čítania je originál. Prebieha v rovnakom čase v rôznych európskych krajinách i mestách, a tak nás spája,“ vysvetlila Hurná.

kniha hviezdna brana Čítajte viac Kniha Týždňa: Hviezdna brána

Literárny festival Mesiac autorského čítania má 24-ročnú tradíciu a celoeurópsky význam. Vznikol v roku 2000 v Brne a postupne sa rozšíril aj do ďalších miest. „Prešov sa na autorskej púti spájajúcej Brno, Ostravu a Bratislavu ocitol po druhý raz. "Organizátori veria, že na budúci rok sa opätovne zapojí aj ukrajinský Ľvov,“ doplnila Demková.

Runy Čítajte viac Svetový objav v Nórsku. Našli zrejme najstarší runový kameň na svete
debata chyba
Viac na túto tému: #Mesiac autorského čítania