Kniha Týždňa: Hviezdna brána

Hviezdna brána je krehký vianočný príbeh pre deti a dospelých zo súčasného sveta, ktorý vás svojou hĺbkou naladí na blížiace sa sviatky. Je to trocha smutný príbeh o deťoch, ktoré potrebujú nádej, a rodičoch, ktorí im ju často nevedia dať. No zároveň z neho sála ľudské teplo, optimizmus a viera, že zázraky sa dejú. Z chladného Nórska prináša spisovateľka Ingvild H. Rishøi rozprávku o tom, že aj keď je vonku zima a nemôžete domov, niekto vám istotne pomôže.

20.12.2022 18:00
debata
Ingvild H. Rishøi: Hviezdna brána Foto: Tatran
kniha hviezdna brana Ingvild H. Rishøi: Hviezdna brána

Dievčatko so zápalkami

Šestnásťročná Melissa a školáčka Ronja žijú s ockom, ktorý ich nekonečne miluje. Lenže má nad sebou silnejšieho pána, ako je on sám, a tak dievčatá musia dospieť skôr, ako by chceli a mali. Statočná Melissa popri škole zastúpi otca v práci a čoskoro jej začne pomáhať aj Ronja. Nie náhodou si v noci pod perinou spomenú na Andersenovo Dievčatko so zápalkami, azda tú najsmutnejšiu rozprávku na svete.

Zázraky sa stávajú. Niekedy jednoducho neexistuje iné východisko, a vtedy sa stane zázrak

Ronja je v tejto knižke skvelou rozprávačkou a tiež nie náhodou nosí meno zbojníkovej dcéry. Je to bojovníčka, ktorá neprestáva snívať. „Zázraky sa stávajú,“ hovorieval jej školník. „Niekedy jednoducho neexistuje iné východisko, a vtedy sa stane zázrak.“ Napríklad taký, že zo suseda sa stane adoptívny starý otec a zastúpi ocka na vianočnej besiedke.

Ocko im kedysi rozprával o chalúpke, ku ktorej sa dá dostať okolo jazera, tam, kde má líška svoj brloh, a celkom hore na kopci sa objaví plot. Ronja verí, že raz k nej cestu nájdu a všetko bude v poriadku. Veď už tam raz boli, kedysi dávno.

V ťažkých chvíľach si spomína na všetko pekné, čo spolu zažili, aj keď to už nepomáha. Hanbí sa za svoj hnev a najhoršie je, že sa s tým nedá nič urobiť. „Byt bol prázdny a sivý. Aj ja som sa začala cítiť akási prázdna a sivá, pretože tam nebolo nič pekné,“ hovorí Ronja. Hviezdna brána v názve tejto knižky môže mať aj celkom iný význam, než by ste čakali práve na Vianoce.

detske knihy Hore na hore Čítajte viac Vianoce sú zachránené! Vybrali sme najkrajšie detské knižky

Celý les vianočných stromčekov

Namiesto cesty lesom k vysnívanému domovu dievčatá predávajú vianočné stromčeky a vence z halúzok. Ronja, samozrejme, načierno, ale má u zákazníkov úspech. Okolo nich je celý les stromčekov, ktoré však treba každé ráno vybaliť a vystaviť, aby si mohli vybrať ten svoj. Za peniaze, ktoré by mal zarobiť ich ocko, môžu potom naplniť chladničku.

Ihličie vonia a pichá, no to, čo je s ockom, bolí viac. Niektorí dospelí nezvládnu byť rodičmi a iní pomôžu, hoci sú cudzí. Ďalší zas myslia len na svoju peňaženku, ako majiteľ firmy na predaj stromčekov. Kamarát Tommy vie, že predáva ľuďom ilúzie, no keď treba, pomôže.

Hviezdna brána je príbeh o láske medzi deťmi a rodičmi, o Vianociach, o láske a láskavosti medzi ľuďmi, ale aj o ľudskej chamtivosti a nezodpovednosti. Je to príbeh z tohto sveta, len detskými očami ho vidno oveľa jasnejšie. Je tak trocha andersenovský, no Ronja verí, že Dievčatko so zápalkami nezomrelo, len išlo za svojou mamičkou. Hviezdna brána sa na Vianoce otvára a zázraky sa stávajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa