Vianoce sú zachránené! Vybrali sme najkrajšie detské knižky

Vianoce sú pre deti plné tajomného kúzla, čas zázračných príbehov. Aj preto by pod vianočným stromčekom nemala chýbať pekná knižka, ktorá je dobrým spoločníkom. Prinášame zopár čerstvých tipov, ktoré potešia deti v rôznom veku.

15.12.2022 08:00
detske knihy Hore na hore Foto:
Knižka Zuzany Kolejákovej Hore na hore je príbeh o priateľstve dvoch zvieratiek, ktoré sú veľmi odlišné.
debata

Pre najmenších

Knižky patria do rúk už celkom maličkým deťom. Od dvoch rokov rozväzujú detské jazýčky rytmizované riekanky a vyčítanky v novej knižke Eniki-beniki. Deti upúta zvuk, rytmus a hra so slovom. Veselým obsahom (Šucha rucha gevenducha, vošlo prasa do kožucha, urobilo KVIK, nepočul ho nik!) vyvolávajú radostnú náladu, ktorú podporia hravé ilustrácie Márie Nerádovej.

Najmenší čitatelia majú radi veršované príbehy a taká je aj Vĺčikova cesta domov. Malý pyšný vĺčik Samko si nedá povedať ani od rodičov. Keď sa vlčia svorka musí presťahovať na nové miesto, on je ten najskúsenejší vodca. No ani sa nenazdá a stratí sa v šírych pláňach arktického sveta. Knižka láskavým a prístupným spôsobom rozoberá témy priateľstva, spolupráce a jedinečnosti každého človeka.

Eniki Beniki je knižka pre najmenšie deti....
Vĺčkova cesta domov je veršovaná knižka o...
+13Vianočná besiedka je o dobrodružstve dvoch...

Deti môžu zažiť zázraky s knižkou Natálie Kuľkovej Vianočná besiedka, v ktorej si majú Janko s Dorotkou nacvičiť spoločný tanec. Obaja sú hanbliví a nemotorní a zgúľajú sa až do tajnej chodbičky, kde žije úžasná myšacia rodinka s kopou hudobných nástrojov. Vďaka nim sa udejú malé zázraky a deti zistia, že sny a túžby sa naplnia, ak sa o to sami pričiníme.

Deti od štyroch rokov upúta aj dobrodružný príbeh Listy od Félixa o plyšovom zajačikovi Félixovi, ktorý sa stratil na letisku a teraz píše kamarátke Sofii listy z dobrodružnej cesty okolo sveta. Jeho vtipné i láskavé opisy ľudí a cudzích krajín sú zábavné aj poučné.

Najmenší čitatelia môžu stráviť Vianoce s opicou Škoricou, podľa ktorej sa volá knižka Petra Stoličného. Rozprávková opička sa svojim kamarátom Jurkovi, Paľkovi a Emke postarala o veselé i napínavé dobrodružstvá. Dokáže kúzliť a nie vždy sa jej čarovanie podarí. S opicou Škoricou nikdy nie je nuda a v tejto vianočnej knižke predvedie nečakané kúsky.

Magdalena Kulus Čítajte viac Citlivý detský príbeh napísala autorka s ochorením svalov

Deti sú hravé a rady sa schovávajú, ako v knižke Tone Revajovej Túlavý braček. Rodičia majú povinností vyše hlavy. Dvojčatá si vystačia, lenže malý Andrej sa zasa skryl kamsi do myšej diery. Na tom, že sa schováte, je najkrajšie to, keď vás nájdu. Knihu pre deti od 5 do 9 rokov ilustroval Vladimír Král.

Čo sme ochotní urobiť pre priateľa? Knižka Zuzany Kolejákovej Hore na hore je príbeh pre deti od štyroch rokov o priateľstve dvoch zvieratiek. Delia sa o strechu nad hlavou, no sú veľmi odlišné. Medveď Sníček je trošku lenivý a má strach z neznámeho. Najradšej trávi čas doma pred kozubom. Smelého lišiaka Smelka láka dobrodružstvo. Jedného dňa sa Smelko nerozvážne vydá zdolať zasnežené úbočie. Labka mu však uviazne v snehu a nevie si dať rady. Kto ho zachráni?

Klasika Ondřeja Sekoru Knižka o Ferdovi... Foto: Buvik
ferdo mravec Klasika Ondřeja Sekoru Knižka o Ferdovi Mravcovi vyšla ako audiokniha.

Kto by nepoznal rozprávky z lúčnej ríše, ktoré očarili už toľko generácií? Ferdo Mravec – Všeumelec, večný optimista, ktorý všetko vie, všetko opraví, a keď preteká, vždy zvíťazí, spolu s chvastúňom Truhlíkom a namyslenou Lienkou sa vracajú. Klasika Ondřeja Sekoru Knižka o Ferdovi Mravcovi vyšla ako audiokniha.

Smetiarske rozprávky Zuzany Pospíšilovej prinášajú 20 príbehov o boji zvieratiek s lesnou skládkou, o lekárovi, ktorý liečil kontajnery, či o nahnevanom papierovom hasičovi, ktorý chcel zachrániť princeznú. Vedia smetiari lepšie čarovať ako čarodejníci?

Vĺčkova cesta domov je veršovaná knižka o... Foto: Tatran
detska kniha vlckovy cesta domov Vĺčkova cesta domov je veršovaná knižka o pyšnom vĺčikovi Samkovi, ktorý si nedá povedať.

Pre milovníkov zvieratiek a prírody

Kniha Posledný medveď je oslavou lásky k prírode a dobrodružstvom pre deti so srdcom veľkým ako medveď. Na Medveďom ostrove už nezostali žiadne ľadové medvede. Tak to malej April tvrdí jej otec – vedec, ktorý skúma počasie. April napriek tvrdeniam dospelých medveďa stretne. Je vyhladovaný a osamelý. Odvážne dievča ho chce zachrániť a vydá sa na dôležitú cestu. Nikto nie je príliš mladý či bezvýznamný na to, aby niečo zmenil.

Pre deti od šiestich rokov je knižka Jána Uličianskeho Pán Nápad zachraňuje svet s ilustráciami Juraja Martiška. Pán Nápad sa dostal do Ničmian, aj na pláž k Stredozemnému moru plnú plastového odpadu či do brazílskeho pralesa, ktorý ľudia likvidujú. Hoci pán Nápad ako malý chlapec spadol z višne, mal hlavu v poriadku. Vedel, že opustené či poranené zvieratká potrebujú pomoc. Rovnako ako celá naša planéta. A treba k tomu iba veľkú lásku k svetu, v ktorom žijeme.

O zvieratách, ale aj o ľuďoch je knižka Márie... Foto: Slovart
detksa kniha liska s duhovymi ocami O zvieratách, ale aj o ľuďoch je knižka Márie Lazárovej Líška s dúhovými očami.

O zvieratách, ale aj o ľuďoch je knižka Márie Lazárovej Líška s dúhovými očami. V malej dedine ďaleko na severe žije osemročná Hani so starým otcom. Prinesú z lesa zranené líščie mláďa a líška s dievčatkom sa skamarátia. V dedine zmizne dieťa a vraj ho uniesla líška. Poverčiví ľudia sa vyberú na lov a Hani vie, že jej (Keď) milovanej líške hrozí nebezpečenstvo, Hani ju chce zachrániť. Divoká tajga však skrýva veľa nástrah. Ktovie, ako by sa to skončilo, nebyť líškiných čarovných vlastností a odvážneho rysa.

Rozprávali ste sa niekedy spolu s deťmi so zvieratami v zoo? Ak nie, v novej knižke Zvieratká v ZOO nájdete veľa neuveriteľných príbehov, ktoré vás rozveselia: o žirafej výprave do kina, o neposednej kengure, zamilovanom dikobrazovi či o zvláštnom vzťahu ľadového medveďa ku kalendáru.

Klára Jarunková Čítajte viac Klára Jarunková: Už sto rokov je Jediná

Bláznivé a napínavé dobrodružstvo čaká na deti od siedmich rokov v knižke Terezy Pařízkovej Stela a 16 huskyov. Príbeh desaťročnej Stely, ktorá netuší, že čoskoro zavíta na veľké preteky psích záprahov až na vzdialenú a ľadom pokrytú Aljašku. Jej ocko je totiž mašér a so svojím psím záprahom sa rozhodne pokoriť tú najnebezpečnejšiu pretekársku trať na svete. Aké silné môže byť puto medzi rodičom a dieťaťom a priateľstvo medzi zvieraťom a človekom!

Pre zvedavých mudrlantov

Viac než do rodičovskej hlavy sa vojde do dobrej encyklopédie. Veľká detská encyklopédia je plná zázrakov sveta. Prináša tisícky zaujímavostí a faktov o prírode, vede, vesmíre, dejinách a mnohom ďalšom. Každú stránku oživujú krásne ilustrácie, farebné mapky a fotografie. Koho zaujíma špeciálne Vesmír a jeho záhady, v rovnomennej encyklopédii odhalí tajomstvá viac ako stovky nebeských telies, ohromujúce fakty a nové vedecké objavy.

vikend - chlapec krtko liska a kon Čítajte viac Po Malom princovi je tu Chlapec, krtko, líška a kôň

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovart #Trio Publishing #Buvik