Košice štartujú ako hlavné mesto kultúry

Od tohto víkendu sa Košice oficiálne stávajú spolu s francúzskym Marseille Európskym hlavným mestom kultúry 2013. Centrum mesta ožije kultúrnymi akciami a slávnostným ceremoniálom v nedeľu. No program sa začína už v sobotu, a to netradične raňajkami s osobnosťami nielen z oblasti kultúry, ale aj vedy.

19.01.2013 08:00
Britain Jamiroquai Foto: , ,
Hlavnou hviezdou otváracieho programu v Košiciach bude Jamiroquai.
debata

Pri šálke dobrej kávy sa môžu záujemcovia porozprávať so spisovateľmi, architektami, dizajnérmi, grafológom či ekológmi. Zo známejších mien možno spomenúť režiséra Juraja Jakubiska či hudobnú skupinu Peter Bič Project.

Počas kultúrnych akcií otváracieho víkendu však budú zastúpené aj iné druhy umenia, priestor dostanú aj výtvarníci, dizajnéri či divadelníci. Dnes večer medzi piatou a šiestou si môžu Košičania i návštevníci mesta vychutnať slávnostné rozsvietenie Dómu sv. Alžbety.

Kto nestihne raňajky počas soboty dňa, má ešte jednu šancu v nedeľu. Navyše počas celého dňa budú pokračovať kultúrne akcie, ktoré vyvrcholia večerným Otváracím ceremoniálom. Začne sa o šiestej večer na pódiu pri Dolnej bráne. Nebude chýbať ani veľkolepý ohňostroj, počas ktorého však bude kvôli bezpečnosti obmedzený pohyb divákov v časti Hlavnej ulice. Večer vyvrcholí koncertom skupiny Jamiroquai v Steel Aréne.

Organizátori zároveň upozorňujú, že v nedeľu od 13. h bude vjazd do historickej časti Starého mesta povolený iba rezidentom. MHD bude premávať zadarmo, no kto sa predsa len rozhodne ísť autom, mal by využiť parkoviská pri Cassovare, Steel Aréne, v Auparku, pri železničnej stanici a hotelovej akadémii na Južnej triede. V čase nedeľňajšej otváracej šou je najlepšie prísť z juhu od Námestia osloboditeľov.

Diváci budú môcť sledovať ceremoniál z jednotlivých sektorov, pričom je dôležité rešpektovať pokyny usporiadateľov. Tí očakávajú návštevnosť 20– až 30-tisíc ľudí. Škrt cez rozpočet im však môže urobiť počasie, ktoré sa včera popoludní zhoršilo. K silnému vetru sa pridalo sneženie. Organizátori dúfajú, že sa počasie umúdri a ľudí neodradí.

Kultúrne podujatia pri príležitosti otvorenia EHMK si však možno pozrieť aj z pohodlia domova na adrese www.metoo.sk/OC2013. „Pôjde o najväčšiu online udalosť v histórii európskych hlavných miest kultúry,“ uvádza tlačová správa k online prenosom. Tie by mali internetovým divákom okrem desiatok podujatí sprostredkovať aj dva hlavné programy Otváracieho ceremoniálu – o 16. h v Štátnom divadle a o 18. h pri Dolnej bráne.

Kompletný program podujatia nájdu záujemcovia na internetovej stránke www.kosice2013.sk a informácie o projekte ponúka aj aplikácia Kosice 2013, ktorú si možno stiahnuť do smartfónov či tabletov. <AF>Hlavnou hviezdou otváracieho programu v Košiciach bude Jamiroquai. FOTO: SITA/AP

© Autorské práva vyhradené

debata chyba