Rekonštrukcia Kolosea sa konečne začala

Začala sa dlho odkladaná rekonštrukcia Kolosea, teda najznámejšej rímskej pamiatky. Oznámil to majiteľ výrobcu luxusnej obuvi Tod's Diego Della Valle, ktorý do projektu ako jediný sponzor investuje potrebných 25 miliónov eur. Za to získa právo mať na antickom amfiteátri zavesené logo svojej firmy. Renovácia má trvať zhruba tri roky.

06.12.2013 14:10
Koloseum Foto:
Rímske koloseum, symbol starovekého Ríma.
debata

Silne zvetraná pamiatka, ktorú každoročne navštívi okolo päť miliónov turistov, potrebuje naliehavo renováciu a sanáciu. Práce sú podľa agentúry APA naplánované na vonkajšej fasáde, na tribúnach aj v podzemnej časti Kolosea. Modernizácie sa dočká tiež osvetlenie a infraštruktúra. Koloseum je pokladané za majstrovské dielo stavebného umenia antického Ríma. Do arény sa zmestilo približne 50-tisíc ľudí, ktorí sa prizerali gladiátorským zápasom.

Sponzor rekonštrukcie a jeden z najbohatších talianskych podnikateľov Della Valle vyzval taliansku vládu, aby do dvoch týždňov predložila komplexný plán podpory turizmu v Taliansku. Investície do tejto oblasti sú podľa neho v Taliansku nedostatočné a krajina začína pokrivkávať v medzinárodnej konkurencii. Podľa podnikateľov by na obnove talianskeho kultúrneho dedičstva mali spolupracovať súkromná sféra a štát.

Už v auguste dal rímsky starosta uzavrieť pre bežnú automobilovú prevádzku ulicu, ktorá sa vinie okolo Kolosea. Pamiatkari dlhé roky varovali, že emisie z desaťtisícov áut a otrasy z dopravy historické pamiatky vážne poškodzujú.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rím #Koloseum #Diego Della Valle