Čo skrýva obrátená pyramída

Slovenský rozhlas sa rozhodol osláviť tridsať rokov od prvého verejného vysielania z budovy obrátenej pyramídy na Mýtnej ulici v Bratislave exkluzívnou výstavou s názvom Prečo pyramída? V spolupráci so Slovenskou technickou univerzitou a Akadémiou vied pripravila RTVS komentovanú prehliadku budovy. Náučný chodník pozostáva z desiatich stanovíšť rozmiestnených po celej budove rozhlasu a návštevníkom približuje útroby ikonickej stavby.

24.03.2015 09:00
SRo, slovenský rozhlas, budova, Foto: ,
Pri príležitosti výročia bude tento týždeň obrátená pyramída špeciálne nasvietená.
debata

Štefan Bekeš, autor diplomovej práce na tému obnova rozhlasu, prišiel s myšlienkou usporiadať výstavu a svojím lektorským výkladom doplnil prvú z troch prehliadok. Komentár je zrozumiteľný pre laickú verejnosť a zaručene prínosný pre študentov architektúry či jej nadšencov. Náučný chodník pozostáva z desiatich stanovíšť rozmiestnených po rôznych kútoch a poschodiach budovy. Snaží sa odpovedať na základné otázky a priblížiť architektonický zámer so všetkými špecifikami stavby od jej historických predchodcov na Jakubovom námestí či Zochovej ulici, až po konkrétnu výstavbu samostatnej budovy Slovenského rozhlasu.

Prehliadka zavedie návštevníkov do podzemia, kde pod veľkým koncertným štúdiom odhaľuje systém pružín slúžiacich ako akustický tlmič. "Aby bola dosiahnutá zvuková izolácia veľkého koncertného štúdia, je navrhnuté v zmysle domu v dome. Je akousi samostatnou jednotkou,” objasňuje špecifiká najväčšej koncertnej sály rozhlasu architekt Bekeš a zároveň vyzdvihuje jedinečnosť organu, ktorý patrí medzi najväčšie na Slovensku.

Jednou zo zastávok prehliadky je aj strecha rozhlasu, kde sa návštevníkom naskytne neopakovateľný výhľad na mesto a Štefan Bekeš prezradí „pikošky“ týkajúce sa urbanistických plánov v okolí Mýtnej ulice, ktoré sa napokon nerealizovali. Ďalšou zastávkou je "centrum” budovy na siedmom poschodí. Architekt priblíži zvláštnosti stavby dômyselne navrhnutej v zmysle Sokratovho domu. Architekti využili koncept tohto starogréckeho filozofa na dosiahnutie optimálneho využitia slnečného žiarenia. "V lete pyramída tieni a zároveň prostredníctvom átria s početnými svetlíkmi dostáva svetlo hlboko do útrob”, dodáva sprievodca.

Autori projektu Štefan Svetko, Štefan Ďurkovič a Barnabáš Kissling sa usilovali o maximálne využitie priestoru, preto zvolili model obrátenej pyramídy. To zároveň dovoľovalo vzniknúť vnútornej pyramíde, kde sa nachádzajú najdôležitejšie súčasti rozhlasu – vysielacie zariadenia. Pyramída mala pre Svetka aj duchovný význam. Štefan Bekeš prezrádza zámer hlavného architekta: "Štefan Svetko tvrdil, že rozhlas je chrámom a zároveň fabrikou, usiloval sa o zachovanie oboch aspektov.“

Ďalšia komentovaná prehliadka Slovenského rozhlasu sa uskutoční v piatok 27. marca o 15. h. Keďže počet účastníkov je limitovaný, treba sa prihlásiť na e-mailovej adrese rozhlasovy.chodnik@rtvs.sk.

Akciou Prečo pyramída? rozhlas pokračuje v sérii verejných podujatí, ktoré odštartovali na jeseň minulého roku otvorením komunitných záhrad na terasách SRo. Pri príležitosti výročia obrátenú pyramídu zároveň špeciálne nasvietia. RTVS si tak chce uctiť majestátnosť raritnej stavby a zvýrazniť jej dominantnosť v kontexte mestského urbanizmu. Nasvietenie si možno pozrieť každý deň od 18. h do polnoci až do piatka 27. marca, na ktorý tridsiate výročie vysielania z Mýtnej pripadne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Slovenský rozhlas #Prečo pyramída? #30. výročie vysielania