Ako to vidí Kornel Földvári

Istotne ste to už zažili. A sotva iba raz. Povedzme avantgardne vyfešákovaný časopis s "originálnym" dizajnom, kde najdôležitejšie príspevky vyšli sivým písmom na čiernom podklade. Prípadne televíznu reláciu, ktorá zásadne umiestňuje masívne farebné štvorce s titulkami pred tvár hovoriaceho. Alebo aspoň prekrýva reč otravnou hudbou, ktorá navyše rozčuľujúcim rytmom znemožňuje akékoľvek sústredenie.

11.07.2009 07:00
debata

Kornel FöldváriBiedny konzervatívec, nekonvenčný búrlivák ťa dokonale vyvedie z celoživotného omylu, že najdôležitejší je zmysel diela. Najdôležitejší som len a len ja, geniálny tvorca. Urobím všetko, ale naozaj všetko, aby som ťa o tom presvedčil. Postavím sa medzi teba a prípadné umelecké posolstvo tak, že sa celkom stratí v mojom monumentálnom tieni a ty budeš vnímať iba moju veľkosť a originalitu.
Výborne vymyslené a s maximálnou bezočivosťou realizované. Ibaže touto tvorivou metódou ešte nič originálne nevzniklo. Je to len permanentná liaheň mušiek – jednodňoviek.

Všetky dnes už klasické príklady, ktoré popudili dobový vkus provokatívnou novosťou, nevznikli z úsilia obmedziť, ale naopak rozšíriť vnímanie. Ukázať zdanlivo známe momenty z odvrátenej strany, z nečakaného uhla. Donútiť presýteného a sebavedomého vnímateľa opustiť konvenčný pohľad, zamyslieť sa. A najmä, hoci s počiatočnými protestmi, vydať sa s autorom na objavnú výpravu do neznámeho terénu.

Originalita je totiž vždy hybná sila, nikdy nie brzda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ako to vidí Kornel Földvári