Pavol Fabian: Slovenský Marco Polo a jeho labrador

Ekológ, cestovateľ a zverolekár Pavol Fabian je aj románopiscom, poviedkárom a autorom cestopisov. Vybral si Blog.sk na umiestnenie svojich atraktívnych cestopisných seriálov.

02.08.2009 07:00
debata

Napríklad Z denníka jedného labradora je opis zimného pochodu hrebeňom Nízkych Tatier spolu so svojím najlepším psím priateľom.

Iný trojdielny seriál Dolomity na snežniciach popisuje výstup na alpskú štvortisícovku Gran Paradiso a Piz Bernina.

V duchu sa môžeme s ním zúčastniť aj hrebeňovky na Bukovských vrchoch, ak sa nezľakneme Stretnutia so zubrami.

Seriál Ako som sa stal cestovateľom *(oprava) pestovateľom spomienok je zrejme najdlhší seriál na Blog.sk a možno i na všetkých slovenských blogových portáloch. Má 181 častí. Ponúka rozprávanie a fotografie z mnohých ciest Pavla Fabiana.

Na blogu sú umiestnené i jeho dve zaujímavé poviedky. Mrakodrap je starnúcom horolezcovi živiacom sa umývaním okien na výškových budovách. Jedného dňa si podiškuruje s podnikateľom fajčiacim v okne…

V krátkej poviedke Za všetko môže Sára? dejovo rozvíja následky krátkej prechádzky dôchodcu po mestskom parku. Triviálny každodenný motív prechádzky penzistu má prekvapivú pointu. Nečakané rozuzlenie, stručné a výstižné, štýlovo čisté krátke rozprávanie sú silnými poviedkárskymi zbraňami Pavla Fabiana.

Dôležitým sa mi vidí spomenúť jeho publikované diela v papierovej forme. Kniha Zverolekárove zápisky 1,2" je zbierka poviedkových príbehov z jeho veterinárnej ambulancie. Vyšla aj v češtine.

Publikácia Dejiny Slovenska a Slovákov od Veľkého tresku po veľký tresk vysvetľuje vtipnou popularizačnou formou dejiny Slovenska.

Nakoniec musím spomenúť jeho satirický román Pardon, pán prezident? 

Citát: „Deň za dňom opísaný príbeh ľudí z najvyššej politiky, ale aj obyčajných ľudí, ktorí sa okolo smotánky obtrú, vtesnaný do jedného mesiaca. Príbeh azda tragikomický, ironický, trochu i zamilovaný… s prekvapujúcou až šokujúcou pointou.“

Pavol Fabian umiestnil kompletné znenie románu na Blog.sk. Dielo obdržalo veľa pochvalných kritík a dobrozdaní… Vydavateľ sa doteraz nenašiel.

Ako aktívny športovec a cestovateľ videl toho veľa, pochodil snáď všetky vysnívané destinácie na zemeguli a neváha podeliť sa o zážitky.

Patrí medzi mnohostranné osobnosti nemajúce problém s témami vo svojej literárnej tvorbe a s formou takisto. Má čo povedať a vraví to priamo, realisticky, s absolútnym vecným poznaním sveta, o ktorom píše. Snáď neprezradím čosi tajné ak tu naťukám, že  14. júla sa vrátil z expedície do Arktídy. Vyplýva mi z toho, že sa môžeme tešiť na ďalšiu cestopisnú pochúťku z keyboardu slovenského Marca Pola.


Článok je súčasťou projektu „Medailóny prozaikov blogu“ na bookzin.blog.prav­da.sk, ktorý vznikol s cieľom spopularizovať blogerskú tvorbu amatérskych i profesionálnych autorov publikujúcich na na blog.pravda.sk. Autormi medailónov sú spolublogeri predstavovaných prozaikov.

Blog autorky tohto medailónu: cokomilka.blog­.pravda.sk.

debata chyba