Ako to vidí: Kornel Földvári

Odhadovať čitateľský vkus je ako strkať ruku drakovi do pažeráka. Ani sa nenazdáš a máš po nej.

12.09.2009 08:00
debata

Darmo si ako favorita vyberieš titul, ktorý má všetky predpoklady stať sa trvalkou, miláčikom generácií. Duchaplný, ambiciózne a s humorom napísaný, napínavý od prvej po poslednú stranu. Strhujúce zrkadlo človeka i doby. No čo ak Jeho Veličenstvo čitateľa nikto na knihu neupozorní? Ťažko skúšaní vydavatelia radšej neexperimentujú a zubami-nechtami sa držia záchranného pásu komerčne istých bestsellerov.

Podobná malomyseľnosť očividne postihla i detektívky Jamesa McClura o juhoafrickom poručíkovi Kramerovi a čiernom seržantovi Zondim, ktoré u nás i v Čechách vychádzali kedysi v poslednej štvrtine minulého storočia. Keď mi minule z hŕby kníh spadol na hlavu jeho román Zvedavý pes (1995), bolo to doslova znamenie zhora. Aj pri prvom čítaní si ma získal vtipom, originálnym pátraním v exotickom africkom prostredí, no rovnako brutálnym svedectvom o neľudsky nezmyslenom apartheide. Autor rozhodne nechodil poza školu, najmä tú drsnú americkú.

Dúfajme, že prípadný dnešný čitateľ si McClurove vzrušujúce príbehy vyloví zo zaprášených políc niektorej z knižníc – ak o ňom vôbec vie. Hoci najlepšie by predsa len bolo, keby sa po skvelom van Gulikovom sudcovi Ti dočkal reedície aj drsný detektív Kramer jeho prefíkané alter ego Zondi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ako to vidí Kornel Földvári