O číslach: Turingov test

Nedávno sa britský informatik a aktivista John Graham-Cumming rozhodol pomocou petície vyzvať vládu, aby sa verejne ospravedlnila za stíhanie Alana Turinga pre homosexualitu, ktoré nakoniec viedlo v roku 1954 k jeho samovražde. Bolo nás viac ako 30-tisíc signatárov. Podrobnosti si zaslúžia pozornosť.

03.10.2009 12:17
debata

Petícia uspela, Gordon Brown sa ospravedlnil. Už to by bol pre niektorých slovenských politikov problém – nielen tých, čo tiež chcú homosexualitu „liečiť“. Petícia bola organizovaná elektronicky – priamo prostredníctvom web stránky premiéra a ten každému signatárovi zaslal príslušné ospravedlnenie.

To len na porovnanie s jednou z našich petícii, ktorá sa vyjadrovala k správaniu sa istého sudcu/ministra. Tá sa ani náhodou nedala zorganizovať prostredníctvom ministerskej web stránky a signatári dostali od akejsi lucie.hatasovej@justice.sk ironickú odpoveď, že Štefan Harabin ďakuje za hlas.

To je asi tak rozdiel medzi kultúrou demokracie západného a východného typu.

Alan Turing si ospravedlnenie zaslúži, ako každý, koho stíhajú za homosexualitu. Navyše bol vynikajúci vedec. Širokej verejnosti najznámejší ako ten, čo prelomil nemecký (po vojne ho používali aj Sovieti) šifrovací stroj Enigma. Podľa niektorých odhadov to skrátilo vojnu o dva roky (o koľko tú studenú, sa neodhaduje).

Ale pre vedu sú cennejšie iné Turingove výsledky – ostatne, spôsob vtedajšieho šifrovania, písania s každým písmenkom s nanovo poprehadzovanou abecedou – sa už nepoužíva. Turinga preslávil jeden veľmi technický výsledok, model výpočtu známy ako Turingov stroj. Je to abstraktné zariadenie, ktoré má pásku s nekonečne veľa políčkami a v každom kroku výpočtu vie z jedného z nich čítať, môže naň niečo zapísať, posunúť sa vedľa a zmeniť stav. Jednoduché, ale výkonné.

Také výkonné, že ani nevieme vypočítať, či sa vždy zastaví čo i len s prázdnou páskou na začiatku. Všetko, čo sa dá vypočítať, vie vypočítať Turingov stroj. Presnejšie, zatiaľ sa nám to nepodarilo vyvrátiť. A hoci súčasné počítače fungujú na iných princípoch, Turingov stroj zostáva ako veľmi dobrý model pre skúmanie základných otázok informatiky.

Spomeniem ešte iný, menej technický Turingov výmysel, ale pre laickú verejnosť o to vzrušujúcejší – Turingov test (inteligencie). Ním prejde počítač, ak testujúci nevie rozlíšiť, či komunikuje s človekom alebo strojom. Inak povedané, keď stroj dokáže oklamať človeka, že on sám je z jeho druhu. To už je iné chápanie inteligencie, ako to o schopnosti rýchlo počítať či hrať šach. Alebo ako schopnosti ospravedlniť sa či odpovedať na petície.

debata chyba