Ako to vidí: Kornel Földvári

Generácie údržbárov dejín nám tvrdili, že Puškin sa stal jednoznačne obeťou podlej intrigy. Priam politickej vraždy, ktorá krehkému básnikovi namiesto brka vtisla do rúk súbojovú pištoľ a postavila ho proti obávanému strelcovi. No nedávno sa mi dostala do rúk vzrušujúca kniha talianskej rusistky Sereny Vitaleovej Puškinův knoflík. Na základe množstva dobových svedectiev konštatuje, že opovrhnutiahodný d'Anth?s nebol nijaký Bob Ford, ktorý od chrbta zastrelil bezbranného Jesseho Jamesa.

05.12.2009 16:00
Foldvári
Kornel Földvári
debata

A nežného miláčika múz Puškina ani oči najbližších priateľov nevidia ako neviniatko. Jeho neovládnuteľný temperament obľuboval situácie končiace sa výzvou na súboj. („Ako rád by som sa inak s nimi strieľal! Bože, a poriadne!“ cituje ho očitý svedok.) Rozhodne si o takýto koniec občas koledoval. Pravda, až na to pomalé a bolestné umieranie.

Ťažko z neho však priamo viniť inak mimoriadne surového cára Mikuláša I. Jeho vzťah k spurnému básnikovi bol podľa autorky psychologicky oveľa zložitejší; vzájomnú nevraživosť či nenávisť korenili okamihy obdivu a uznania. Nijako to, pravdaže, nezlepšuje obraz tyrana, ktorý zmasakroval dekabristov a neodpustil ani kvapku utrpenia uväznenému Dostojevskému.
Najmä sa však opäť potvrdila pravda starého rabína z anekdoty, že všetko je inak. Ešteže to nič nemení na Puškinových veršoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ako to vidí Kornel Földvári