Slovenský festival rozhlasových hier pre deti nemá vo svete obdobu

Slovensko je jedinečným organizátorom medzinárodných festivalov zameraných výhradne na deti. Okrem jediného festivalu detskej animácie na svete BAB, ponúka aj Slovenský rozhlas výnimočný Medzinárodný festival rozhlasových hier pre deti a mládež Prix Ex Aequo. Jeho 8. ročník sa začína už v pondelok 8. novembra.

08.11.2010 07:00
Anka Šišková Foto:
Čestným hosťom festivalu bude Anka Šišková
debata

Čestným hosťom tohtoročného podujatia je herečka Anka Šišková, ktorá je zároveň nositeľkou jednej z cien z prvého ročníka festivalu v roku 1996. „Som odchovaná na rozhlasových hrách,“ odôvodnila svoj blízky vzťah k tomuto médiu. „V časoch môjho detstva toho veľa iného pre deti ani nebolo.“

Tento ročník bude výnimočný aj rekordným počtom súťažných príspevkov, na festival sa ich prihlásilo až štyridsaťdva. Celosvetovú úroveň festivalu potvrdzuje účasť rozhlasových staníc z Indonézie, Egypta, Kórey, Nórska a ďalších krajín. Do súťaže sa zapojila dokonca aj britská BBC.

„Festival je vynikajúcou platformou pre výmenu scenárov so zahraničnými tvorcami,“ dopĺňa význam podujatia dramaturgička Slovenského rozhlasu Beata Panáková. „Vďaka nemu sa už v minulosti dostali do nášho repertoára napríklad úžasné severské ságy a iné kvalitné detské hry.“

Vypočutie jednotlivých príspevkov bude dostupné širokej verejnosti Keďže odznejú v pôvodnom znení, k dispozícii budú anglické scenáre. Súťažiť sa bude v dvoch tradičných kategóriách, hry určené najmenším poslucháčom a rozhlasové hry pre mládež. Slovensko v súťaži zastúpia tri príspevky – dva v detskej a jeden v mládežníckej kategórii. Slávnostné odovzdávanie cien je naplánované na 12. novembra.

debata chyba