Bratislava má nový Kulturák. Polku tu však počuť nebudete

Ošarpané a nevábne fasády či program, ktorý akoby zaspal v čase. Aj to je, žiaľ, súčasná realita mnohých kultúrnych domov – objektov, ktoré kedysi vznikli s cieľom uspokojiť základné kultúrne potreby občanov. Vhodnú alternatívu nielen pre náročnejšieho diváka často predstavujú nezávislé kultúrne priestory, ktoré sú výsledkom nadšenia a zápalu zo strany svojich iniciátorov. Inštitucionalizovanému umeniu nastavuje zrkadlo aj nový klub s príznačným názvom Kulturák, ktorý v Bratislave otvárajú už v sobotu 7. apríla.

05.04.2018 09:00
Tono S. Foto:
Jedným z účinkujúcich, ktorí sa v apríli predstavia v klube Kulturák, bude aj raper Tono S.
debata

Za projektom Kulturák stoja Michal Goňa a Dominika Murková, bývalí dramaturgovia bratislavského klubu British Rock Stars, ktorý sa špecializuje na tvrdšiu rockovú hudbu. V rámci nového klubu chcú dať priestor nielen koncertom, ale umeniu všetkého druhu, ako sa na správny „kulturák“ patrí.

„British Rock Stars je viac-menej nastavený len jedným smerom. Aj keď sme sa tam posledné roky snažili dostať aj kapely ako Billy Barman či Chiki liki tu-a, teda trošku alternatívnejšiu scénu, určite to pre tieto skupiny nebol celkom vhodný priestor. V Kulturáku chceme postaviť dramaturgiu multižánrovo. Dokonca sme sa spojili s divadlom Huvä Paijva, ktoré tvoria študenti VŠMU, prevažne zo 4. či z 5. ročníka. Rôznorodo budeme nastavení aj pri hudbe, výstavách či iných kultúrnych programoch,“ prezradil Michal Goňa, podľa ktorého Kulturák osloví každú vekovú kategóriu.

Ďalším z dôvodov otvorenia nového klubu bol podľa Goňu aj fakt, že množstvo podobných priestorov v hlavnom meste končí. Nedávnym príkladom je aj nečakaný zánik legendárneho klubu Nu spirit. „Dopočuli sme sa o tom a mrzelo nás to. Chceme klubovú tradíciu v meste nejakým spôsobom udržať, zároveň však priniesť aj niečo nové. Boli sme radi, že sme našli priestory bývalého klubu Hlava 22, ktorý nebol situovaný v centre hlavného mesta, ale na začiatku Ružinova. Kultúru tak môžeme vytiahnuť aj do širšieho centra, čo prakticky funguje aj v iných veľkých mestách. Stačí sa pozrieť do Prahy či Viedne.“

Názov Kulturák vymyslel Vlado Janček, člen kapely Saténové ruky a zároveň krstný otec klubu, ktorý sa s iniciátormi projektu priatelí už dlhé roky. „Som rád, že takýto klub vznikol a že ho robia práve Michal a Dominika. Stálo ich to veľa práce a určite ešte aj bude. Ak sa do Kulturáku pustia tak, ako pracovali v British Rock Stars klube, ľudia sa môžu tešiť na kvalitný program. Názov v zásade spĺňa pôvodný zámer, ide naozaj o kultúrnu všestrannosť,“ tvrdí Janček.

Myšlienku dať slovu „kulturák“ nový význam si pochvaľuje aj Michal Goňa, ktorý bol návrhom nadšený: „Keď sme to počuli prvýkrát, bolo nám jasné, že máme názov. Samozrejme, že sa na klub pozeráme aj v zmysle určitej alternatívy ku klasickým kultúrnym domom. Máme za sebou aj nejaké akcie v Dome kultúry Lúky či Stredisku kultúry Vajnorská, no mám pocit, že kultúrne domy vo všeobecnosti pomaly vymierajú. Prípadne často fungujú len preto, aby vykazovali nejakú činnosť.“

Kulturák zatiaľ láka na aprílový program. Okrem otváracieho koncertu, kde v sobotu zahrajú kapely Esazlesa a Wilderness, sa tam počas mesiaca predstavia aj Samčo Brat Dážďoviek, skupina Pentagramček, českí Už jsme doma či raperi Tono S. a Bene.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #klub #otvorenie #Tono S. #Kulturák #Michal Goňa #Dominika Murková