Nitra ako Európske hlavné mesto kultúry? Má tomu pomôcť nové združenie

Mesto Nitra bude zakladajúcim členom nového záujmového združenia právnických osôb s názvom Nitra 2026. Vznik nového subjektu na svojom marcovom rokovaní schválilo aj mestské zastupiteľstvo.

15.03.2021 06:00
debata

Podľa primátora Mareka Hattasa bude hlavným cieľom združenia vypracovanie prihlášky Nitry na súťaž o Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026 a vytvorenie podmienok, aby mesto titul získalo.

V prípade, že sa to podarí, bude združenie koordinovať aktivity miestnych a regionálnych subjektov, ktoré sa rozhodnú zapojiť. Bude tiež zabezpečovať tvorbu programu a posudzovanie podaných projektov.

„Jedným z cieľov je, samozrejme, aj zviditeľnenie mesta Nitra a celého regiónu, spájanie a vzájomná podpora tvorivých ľudí a subjektov, ktoré pôsobia na poli umenia, kultúry, vedy, vzdelávania, kreatívneho priemyslu, inovácií či sociálnych vecí,“ uviedol Hattas.

Nitra ako zakladajúci člen vloží do združenia členský príspevok v hodnote 170-tisíc eur. Postupne by doň mali vstúpiť aj mestá, obce i ďalšie subjekty z celého regiónu.

"Sme v kontakte a máme prísľub na spoluprácu od jednotlivých miest v našom kraji. Ideme podobnou cestou ako vo Veszpréme, ktoré je naším partnerským mestom v Maďarsku, kde do podobnej organizácie vstupujú aj ostatné mestá a obce z regiónu.

Do projektu je nutné zakomponovať všetkých aktérov, ktorí by sa postupne mali stať členmi združenia. Rozprával som sa na túto tému aj s predsedom Nitrianskeho samosprávneho kraja a bol by som rád, keby kraj pristúpil do tejto organizácie," skonštatoval Hattas.

Mesto Nitra už spoločne s Trenčínom a Žilinou postúpilo do druhého kola kandidatúry na EHMK 2026. Hlavným konceptom prihlášky je definovanie Nitry ako Breaking Point, teda Bod zlomu.

„Po diskusiách o našom meste s historikmi, aktívnymi obyvateľmi či nadšencami sme si uvedomili, že Nitra je bodom zlomu, a to v čase aj v priestore. Preto chceme Nitru zadefinovať ako Breaking Point, ako priestor, kde sú nefunkčné vzťahy, mechanizmy, dogmy a idey prelomené a znova zložené v lepšej a zdravšej podobe,“ uvádza sa v prihláške.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #Európske hlavné mesto kultúry