Fond na podporu umenia spustil výzvy pre divadlá, hudobníkov aj knižnice

Fond na podporu umenia (FPU) prostredníctvom výziev pomôže divadlám, hudobníkom, dizajnérom, reštaurátorom aj knižniciam.

29.03.2021 06:00
debata

Ako uviedol na svojej webovej stránke, záujemcovia môžu svoje žiadosti posielať do 19. apríla 2021. Na tieto výzvy zatiaľ vyčlenil celkovo 3,2 milióna eur. O svojej úspešnosti sa uchádzači dozvedia koncom júna, keď budú zverejnené výsledky.

Pre oblasť divadlo na výzvu Tvorba javiskového diela, Uvedenie javiskového diela pre nezávislé divadlá a na Aktivity nezávislých divadiel, divadelných zoskupení a organizácii vyčlenil fond jeden milión eur.

V oblasti hudby sú otvorené výzvy Tvorba hudobného diela a Tvorba a šírenie hudobného diela, na ktoré je určených pol milióna eur, a štipendium na podporu medzinárodnej mobility a prezentácie hudby s predbežným rozpočtom 100-tisíc eur.

Na výzvu Tvorba a realizácia diel – dizajn v oblasti vizuálneho umenia vyčlenil FPU zatiaľ 150-tisíc eur. Rovnakú sumu vyčlenil aj na výzvu v podprograme Vznik a prezentácia tvorby – neprofesionálne umenie.

Oblasti ochrany a ošetrenia zbierkových fondov a jej dvom výzvam predbežne pridelil 300-tisíc eur. Pre výzvu Tvorba multimediálneho diela v oblasti medziodborových aktivít určil sumu 350-tisíc eur a na výzvu Akvizícia knižníc, ktorá podporuje rozšírenie knižničného fondu, 650-tisíc eur.

Podpora je v prípade výzvy Tvorba javiskového diela, Tvorba hudobného diela, Medzinárodná mobilita a prezentácia – hudba, Tvorba a realizácia diel – dizajn zriadená vo forme štipendia. To môže úspešný žiadateľ čerpať do konca júna 2022.

Ostatné výzvy majú formu dotácie do výšky 60-tisíc eur s tým, že žiadateľ bude spolufinancovať päť percent. V prípade výzvy Odborné ošetrenie zbierkových fondov a Ochrana zbierkových fondov je spolufinancovanie 20 percent.

Vo výzve Akvizícia knižníc môže žiadateľ požiadať najviac o 30-tisíc eur s tým, že spolufinancovanie predstavuje desať percent.

Viac informácií nájdete na stránke FPU.

debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #kultúra #umenie #Fond na podporu umenia #kultúrna politika