Na hrady sa vrátia nezamestnaní

Na slovenské hrady, ktoré potrebujú obnovu, sa znova vrátia nezamestnaní aj dobrovoľníci. Národný projekt “Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva” pokračuje, hoci v menšom rozsahu ako donedávna, s výrazne nižšou finančnou podporou. Ako informovala ministerka kultúry Natália Milanová, projekt získal podporu 1 milión eur a ideálne by sa mohol oživiť už v máji. Zmeny sa týkajú financovania projektu i ústretovejšieho a efektívnejšieho nastavenia výzvy. Občianske združenia a nadácie môžu požiadať aj o výzvu z ministerstva investícii a zároveň môžu využiť výzvu ministerstva kultúry.

22.04.2021 14:32
Milanová TK-pomoc-hrady-2021 Foto:
Ministerka kultúry Natália Milanová predstavila pokračovanie projektu na obnovu hradov s pomocou nezamestnaných.
debata

„Jeden milión eur bude určený pre občianske združenia, chceme, aby čerpanie bolo jednoduchšie, aby nebolo nutné zapojiť len dlhodobo nezamestnaných nad 50 rokov, po novom si budú môcť "hradári“ vybrať overených zamestnancov," uviedla ministerka. Suma je vyčlenená z rozpočtu ministerstva kultúry a tento rok poskytne prácu na obnove hradov stovke až dvesto nezamestnaným, kým v minulosti obnova hradov zamestnala 700 – 800 ľudí. „Budú sa vykonávať skôr udržiavacie práce a v menšom rozsahu,“ uviedol Ratibor Mazúr, predseda združenia Zachráňme hrady, ktoré má 28 členov, s tým, že počet obnovených hradov by sa meniť nemal, no počet pracovníkov odhadol asi na štvrtinu pôvodného počtu zamestnancov v tomto projekte.

Obnovenie prerušenej kontinuity pri záchrane kultúrneho dedičstva ocenil aj podpredseda združenia Zachráňme hrady Peter Herceg. Peter Martinisko, prezident Historicko-Astronomickej spoločnosti, ktorá sa od roku 2004 pokúša obnoviť Hrad Lednica, vyzdvihol prínos projektu pre miestnych obyvateľov, ktorým projekt dáva prácu, aj keď len na 4 – 6 mesiacov. „Hrady sú dôležité, ale ešte dôležitejší sú ľudia. U nás niektorí ľudia pracovali na obnove hradu aj 6 až 8 rokov a boli to väčšinou ľudia nad 50 rokov so základným vzdelaním, ktorí by si inak prácu nenašli,“ dodal Martinisko. Ako uviedol Ratibor Mazúr, predseda združenia Zachráňme hrady a zároveň predseda združenia na záchranu hradu Revište, na projekte zapojenia nezamestnaných do obnovy hradov je cenná aj kvalita odvedenej práce, ktorá za roky fungovania projektu dosiahla v spolupráci s pamiatkármi veľmi dobrú úroveň.

výstava, hrady, architekti Čítajte viac Obnova hradov musí mať pravidlá, upozorňujú architekti

Projekt obnovy hradov je financovaný z z viacerých zdrojov, ministerstvo kultúry poskytne spomínaný 1 mil. eur, Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie plánuje 1,1 mil. eur, tretí zdroj predstavuje financovanie materiálneho a technického vybavenia, odborného dohľadu a výskumov, špeciálnych remeselníkov opäť z ministerstva kultúry (Obnovme si svoj dom, odhadom 15 – 40 000 eur na jednu lokalitu), štvrtým zdrojom je neplatená práca dobrovoľníkov a občianskych združení, uviedol podpredseda združenia Zachráňme hrady Peter Herceg. Mzda, ktorú dostanú pracovníci za obnovu hradu sa má pohybovať medzi 580 – 620 eur v čistom, doplnil Peter Martinisko za hrad Lednica. Predstavitelia združenia Zachráňme hrady považujú projekt obnovy hradov za pomoci nezamestnaných za oveľa efektívnejší než komerčný spôsob.

Šarišský hrad Čítajte viac Obnova hradov dala prácu 478 nezamestnaným

Projekt na obnovu hradov za pomoci nezamestnaných začal fungovať v roku 2001 a za desať rokov fungovania sa stretlo s veľmi priaznivým ohlasom doma aj v zahraničí. Ministerstvo kultúry poskytovalo materiálne, technické a odborné zabezpečenie a ministerstvo práce zabezpečovalo z európskych programov financie na prácu nezamestnaných. Doposiaľ za celú existenciu projektu bolo takto podporených 45 slovenských hradov, pričom ministerstvo práce poskytlo 21 mil. eur a ministerstvo kultúry 5 mil. eur. „Financie určené na projekt z operačného programu Ľudské zdroje sa v roku 2020 vyčerpali a bolo potrebné nájsť cestu, aby mohol pokračovať. Začali sa diskusie s "hradárom“ aj naprieč ministerstvami, ako práce na hradoch pohnúť a posunúť do iných kvalitatívnych zmien," uviedlo ministerstvo kultúry.

Ministerstvo práce malo záujem v projekte pokračovať, nenašlo naň však prostriedky. „Hradári“ tak mohli naďalej využiť výzvu ministerstva kultúry na financovanie technickej stránky projektu, no prišli o financie pre pracovníkov. Vzhľadom na vysokú dôležitosť chcelo ministerstvo kultúry národný projekt zachovať a nájsť peniaze na rok 2021 v rámci vlastného rezortu. Predĺžilo preto možnosť prihlásenia sa do výzvy a hľadalo nové cesty financovania, aby mohli nezamestnaní zostať súčasťou projektu. Jedno z riešení našlo v spolupráci s ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a v jeho výzve, ktorá mala slúžiť ako dodatková vo výške 1,1 milióna eur. Časť výzvy bolo možné využiť na financovanie súčasných rekonštrukcií ruín s pomocou nezamestnaných.

Nové rozpočtové opatrenie na zabezpečenie financovania projektu aktuálne spracúva ministerstvo financií, a následne bude zaslané ministerstvu práce. Podľa ministerky Milanovej je aktuálnou témou aj budúcnosť projektu v najbližších rokoch 2022 a 2023, o možnostiach plánuje v najbližšej dobe rokovať s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obnova hradu #obnova pamiatok