Nažeňte nám strach! Nemcov pobúrili humorné videá o korone

Žartovať o vážnych veciach sa nevypláca. Presvedčilo sa o tom aj 53 nemeckých hercov, ktorí minulý štvrtok (22. apríla) predstavili satirickú kampaň Alles dichtmachen (Všetko zavrieť). Na internete zverejnili krátke videá, kde zosmiešňujú protipandemické opatrenia a vládnu politiku v čase koronakrízy.

27.04.2021 08:00
debata
Prvá z troch častí pôvodnej kampane. Úvodné video nakrútil herec Volker Bruch, známy aj u nás z úlohy policajného inšpektora v seriáli Babylon Berlín.

Vyvolali tým však také búrlivé reakcie, že 21 z nich už svoje príspevky stiahlo. Niektorí sa aj ospravedlnili alebo sa od kampane dištancovali. Kritici dokonca žiadajú, aby týmto umelcom zakázali vystupovať vo verejnoprávnych médiách.

Odkazy, ktoré nakrútilo aj veľa popredných hercov, navonok pôsobia ako podpora prísnych protipandemických opatrení, no ich obsah je ironický. Volker Bruch, známy zo seriálu Babylon Berlín, vo videu napríklad s napätou tvárou vyhlasuje, že sa bojí.

"Ale pozorujem, ako môj strach poľavuje, a to mi naháňa strach… Chcem mať znova väčší strach, lebo bez strachu mám strach. Preto apelujem na našu vládu: Nažeňte nám väčší strach! Ľudia v tejto krajine teraz potrebujú strach,“ vyzýva herec.

Jeho kolega Jan Josef Liefers, ktorého preslávil film Klopanie na nebeskú bránu, zase "ďakuje“ všetkým novinárom za to, že počas koronakrízy nepustili k slovu nikoho, kto by mal odlišný názor.

Podobne sa vyjadrila i Nina Gummichová. Podľa nej treba, aby sa ľudia oslobodili od vlastných myšlienok, lebo mať v čase pandémie vlastný názor nie je solidárne.

Mladá herečka Kathrin Osterodeová divákom opisuje, ako incidencia vírusu ovplyvnila chod celej jej rodiny vrátane detí:

"Od hodnoty 100 okamžite platí zákaz televízie a internetu, od 80 iba zákaz sladkostí a vychádzka raz denne… Od hodnoty 150 žiadna večera a od 200 izolácia vo vlastnej izbe. Od 250 pôjde naše prvé dieťa na adopciu, od 300 druhé. Prosím, pomôžte, aby som si mohla nechať svoje deti. Zaveďte aj vy v rodine tieto pravidlá a podporte tak vládne opatrenia proti korone.“

Podľa Gianny Valentiny Bauerovej treba dodržiavať odstup nielen od cudzích ľudí, ale aj od seba samého. "Preto keď zbadám, že som sa k sebe príliš priblížila, vzdialim sa. Vyjdem z izby, a súčasne v nej zostanem. Mám tak odstup od seba samej a nemôžem sa ohroziť,“ vysvetľuje.

Ulrich Tukur zašiel ešte ďalej, keď navrhuje, aby sa zavreli aj všetky obchody s potravinami, pretože až keď všetci umrieme od hladu, "zbavíme obživy aj vírus a jeho zákernú zberbu mutantov“.

Nemecká herečka poľského pôvodu Monika Anna... Foto: Allesdichtmachen.de
Alles dichtmachen - kampaň Nemecká herečka poľského pôvodu Monika Anna Wojtyllo vo svojom videu poradila, ako emócie vyjadrovať s maskou na tvári - len pomocou očí.

Zatiaľ čo rôzni konšpirátori a radikálna strana AfD kampaň privítali, v spoločnosti vyvolala búrku nevôle.

Kritici umelcom vyčítajú, že sa pridali k tým, čo pandémiu spochybňujú, a zároveň vraj cynicky žartujú v čase, keď si ochorenie COVID-19 len v Nemecku vyžiadalo vyše 82-tisíc životov.

Objavila sa i požiadavka, aby týchto hercov nepustili do verejnoprávnej televízie, čo však neprešlo. "Všetci majú právo vyjadriť svoj názor,“ zastala sa ich televízia.

Hoci mnohí umelci už videá vymazali, tí, čo zostali, zdôrazňujú, že koronavírus nepopierajú, ani nepodporujú pravicových extrémistov. Ich akcia mala byť údajne len výzvou, aby sa o protipandemických opatreniach normálne diskutovalo a pamätalo sa aj na tých, ktorých hlasy nepočuť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #humor #herci #satira #koronakríza #protipandemické opatrenia