Interaktívna mapa približuje záujemcom lokality exponátov Vojenského historického múzea

Vojensky historicky ústav pripravil pre nadšencov vojenskej histórie Slovenska interaktívnu mapu, ktorá znázorňuje lokality zapožičaných a prenajatých exponátov Vojenského historického múzea (VHM).

14.06.2021 13:00
debata

„Aj takýmto spôsobom sa snažíme priblížiť občanom našu vojenskú históriu, pričom jej nadšenci ju môžu prebádať priamo na interaktívnej mape, alebo vďaka nej zistiť a navštíviť miesta, kde sú tieto zbierkové predmety v rôznych častiach Slovenska umiestnené,“ povedal riaditeľ Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič.

Doplnil, že zbierkové predmety je možné vyhľadať napríklad podľa názvu, kategórie alebo vlastníka exponátu. Interaktívna mapa obsahuje 86 zbierkových predmetov VHM – 50 exponátov z múzejného oddelenia v Piešťanoch a 36 exponátov z múzejného oddelenia vo Svidníku.

Rozdelené sú do štyroch kategórií: letecká technika, tanky a obrnená technika, delostrelecká technika a automobilová technika.

Zbierkové predmety prezentované prostredníctvom interaktívnej mapy lokalít múzejných exponátov boli vypožičané alebo prenajaté Vojenským historickým ústavom na základe zmlúv na prenájom hnuteľných vecí, respektíve zmlúv o výpožičke, a to napríklad múzeám, územnej a miestnej samospráve či mimovládnym organizáciám.

Ide prevažne o multiplikáty predmetov prezentovaných v expozíciách VHM v Piešťanoch a Svidníku. O ich odborne ošetrenie, opravy a rekonštrukciu sa starajú nájomcovia v úzkej súčinnosti s odbornými pracovníkmi Vojenského historického múzea.

Interaktívna mapa je k dispozícii na webstránke Vojenského historického ústavu mapalokalitex­po.vhu.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #Vojenský historický ústav #Vojenské historické múzeum