Komiksoví hrdinovia vyšli na známkach

Priaznivci komiksov si prídu na svoje. Britská kráľovská pošta Royal Mail pre nich pripravila prekvapenie. V spolupráci s americkou filmovou spoločnosťou Warner Bros pred pár dňami vydala špeciálnu kolekciu poštových známok s hrdinami amerického vydavateľstva DC Comic. Na listy a pohľadnice sa tak môžu dostať slávne komiksové postavy ako Batman, Superman, Wonder Woman, Joker, Harlekýn či Catwoman.

09.10.2021 09:00
Superman Foto:
Známky pre kolekciu nakreslil známy britský ilustrátor Jim Cheung a grafická dizajnérka Laura Martinová.
debata

„Vyrástli celé generácie očarené dobrodružstvami a osobnosťami týchto superhrdinov a superzloduchov. Tieto ilustrácie zobrazujú každú postavu tak živo, že vyzerajú, akoby boli pripravené vyskočiť zo známky!“ pochválil novú zbierku Matt Parkers z vedenia spoločnosti Royal Mail.

Kolekciu tvorí celkovo 18 poštových známok, pričom až 12 z nich súvisí s príbehmi obľúbeného Batmana. Táto komiksová postava „temného rytiera“ sa zrodila v máji 1939 a na rozdiel od väčšiny superhrdinov nevyniká žiadnymi nadprirodzenými schopnosťami. Vynahrádza si to však bystrým umom, fyzickou silou, ako aj množstvom peňazí. Na známkach z tejto várky sú i ďalšie postavy z batmanovských komiksov ako Batwoman, Robin, Batgirl, Joker, Harlekýn, Riddler (Hádankár), Poison Ivy (Jedovatý brečtan) alebo Catwoman.

Foto: Royal Mail
Batman

Zvyšných šesť známok ukazuje superhrdinov z takzvanej Ligy spravodlivých (Justice League). Tento fiktívny komiksový tím vznikol vo februári 1960 a jeho pôvodnú zostavu tvorilo sedem bojovníkov proti zlu. V priebehu ďalších rokov sa však skupina menila a dopĺňala o nové tváre. Na poštové známky teraz autori vybrali deväť z nich: Batmana, Green Latern a Flasha, Wonder Woman, Supermana, Cyborga a Aquamana, Supergirl a Shazama.

Všetky známky exkluzívne pre túto kolekciu nakreslil známy britský ilustrátor Jim Cheung spolu s uznávanou grafickou dizajnérkou Laurou Martinovou, ktorá sa postarala o farebnú stránku diela. Obaja už majú bohaté skúsenosti s tvorbou komiksov a podieľali sa na viacerých slávnych projektoch.

Foto: Royal Mail
Supergirl a Sharzan

Známky sa do obehu dostanú ako zberateľská séria i jednotlivo. Celá kolekcia stojí 16,20 britskej libry (približne 19 eur). Nejde pritom o prvú komiksovú sériu britskej pošty. Už v marci 2019 vydala podobný balíček pri príležitosti 80. výročia založenia americkej spoločnosti Marvel, ktorá tiež vydáva komiksy a je vlastne konkurenciou vydavateľstva DC Comic. Na 15 známkach vtedy vyšli hrdinovia ako Spiderman, Iron Man, Captain Marvel, Thor, Hulk či Black Panther.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #komiks #Batman #Superman #Marvel #DC Comics