Literárny večer o francúzskej spisovateľke Louise de Vilmorin

Francúzsky inštitút na Slovensku v spolupráci s vydavateľstvom Slovart organizuje besedu o slávnej francúzskej spisovateľke Louise de Vilmorin, ktorá prežila časť svojho života na Slovensku v kaštieli v Budmericiach.

13.10.2021 13:00
Louise de Vilmorin Foto:
Louise de Vilmorin nebola len autorkou románov a poézie, ale tiež novinárkou a veľkou svetáčkou.
debata

Podujatie sa koná 14. októbra o 18:00 v galérii Francúzskeho inštitútu v Bratislave. Zúčastnia sa ho autorky jej životopisných kníh Geneviève Haroche-Bouzinac z Francúzska a Eva Maliti Fraňová, ktorej kniha o Louise de Vilmorin O príjemných pocitoch vyšla len nedávno vo vydavateľstve Slovart. Podujatie bude moderovať Miroslava Vallová a úryvky z knihy bude čítať Lucia Hurajová.

„Louise de Vilmorin (1902–1969) nebola len autorkou románov a poézie, ktorej talent oslavoval Jean Cocteau, ale tiež novinárkou a veľkou svetáčkou. V októbri 1937 sa zoznámila s Pavlom Pálffym de Erdöd, ktorého v Paríži nazývali grófom z Prešporku. V januári 1938 sa zaňho v Bratislave vydala. Autorke knihy “Sainte-Unefois“ sa tým začal život ako z rozprávky. Ubytovala sa v kaštieli v Budmericiach. Divoká príroda Malých Karpát ju očarila. Začal sa jej život plný spoločenských udalostí a tvorivej činnosti, prerušovaný len pobytmi vo Viedni a v Budapešti. Zbierku “Fiançailles pour rire“, “Le Sable du sablier“ a román “Le lit à colonnes“ napísala práve počas rokov strávených v Budmericiach. Napriek svojmu odchodu v roku 1944, Louise pokračovala v nosení prvkov uhorského šatníka a časť jej duše zostala už navždy uhorská.“ – Geneviève Haroche-Bouzinac, autorka biografie Louise de Vilmorin : Život bohémky.

I román O príjemných pocitoch Evy Maliti Fraňovej je príbehom lásky z vojnového obdobia. Ona je francúzska spisovateľka Louise Lévêque de Vilmorin, ktorú osud zavial na niekoľko rokov na Slovensko, on je gróf Pavol Pálffy de Erdöd. Hoci tento vzťah netrval veľmi dlho, Louise na roky v kaštieli Pálffyovcov v Budmericiach spomína ako na najkrajšie. Román je síce umelecká fikcia, ale stojí na faktoch, ktoré autorka naštudovala z kroník, memoárov, odbornej literatúry i dobovej tlače. Nie je len príbehom lásky, ale zároveň odkrýva osudy potomkov hornouhorských šľachtických rodov v 20. storočí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #literatúra #Louise de Vilmorin