MK SR: Materinský jazyk má v živote človeka nezastupiteľnú úlohu

Pondelkový Medzinárodný deň materinských jazykov je vhodnou príležitosťou zvýšiť povedomie o úlohe, ktorú materinský jazyk má pri vzdelávaní, formovaní a identite jednotlivca, ale aj pri zachovávaní nehmotného kultúrneho dedičstva. Uviedlo to Ministerstvo kultúry (MK) SR, ktoré argument pre zdôraznenie dôležitosti materinského jazyka vidí aj pri výsledkoch nedávneho Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021.

21.02.2022 15:30
slovenský jazyk, slovenčina, jazykový zákon,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Z jeho výsledkov vyplynulo, že okrem slovenčiny sa občania Slovenskej republiky hlásia k ďalším 25 materinským jazykom. Domnievame sa, že aj tento počet signalizuje potrebu pripomínať si nezastupiteľnú úlohu materinského jazyka v živote človeka a silný citový vzťah, ktorý k nemu prechovávame,“ dodal rezort.

Pripomenul, že hoci na svete existujú tisícky jazykov, ich počet neustále klesá v dôsledku tlaku, ktorý na tie menšie vytvárajú veľké, hospodársky silnejšie jazyky, klesajúci trend navyše podporuje zjednocovanie jazykových spoločenstiev.

„Každý jazyk obsahuje originálny spôsob myslenia a vyjadrovania, je krehkou hodnotou, ktorú možno ochrániť len vtedy, ak si budeme malé jazyky vážiť rovnako ako veľké,“ zdôraznilo ministerstvo kultúry.

Pripomenulo, že Medzinárodný deň materinských jazykov vyhlásila 30. generálna konferencia Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) v novembri 1999.

Valné zhromaždenie OSN vyzvalo členské štáty, aby „podporovali zachovanie a ochranu všetkých jazykov používaných národmi sveta“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #materinský jazyk