Sean Penn nakrúca film o vojne na Ukrajine

Ukrajinci bojujúci proti ruskej agresii našli spojenca i v Hollywoode. Známy americký herec a režisér Sean Penn pricestoval na Ukrajinu, aby nakrútil dokumentárny film o prebiehajúcej vojne.

01.03.2022 09:00
debata (2)
Sean Penn na stretnutí s ukrajinským... Foto: Instagram V. Zelenského
Sean Penn Sean Penn na stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Dvojnásobný držiteľ Oscara sa už stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, podpredsedníčkou vlády Irynou Vereščukovou a vojenskými veliteľmi. Nasadil si aj prilbu a nepriestrelnú vestu, aby sa oboznámil so situáciou vonku. Svojich krajanov požiadal, aby Ukrajinu nenechali bojovať osamotenú.

Sean Penn Čítajte viac Oscarový herec Sean Penn na východe Ukrajiny nakrúca dokument o ruskej agresii

„Už teraz je to brutálna chyba, ktorá vzala životy a zlomila srdcia, a ak neustúpi, domnievam sa, že pán Putin urobil tú najstrašnejšiu chybu pre celé ľudstvo. Prezident Zelenskyj a ukrajinský ľud povstali ako historické symboly odvahy a zásad,“ napísal umelec na sociálnej sieti Instagram.

Američanov vyzval na výraznejšiu podporu Ukrajiny. „Ak jej dovolíme bojovať osamote, naša duša ako Ameriky je stratená,“ zdôraznil.

S príslušníkmi ukrajinských ozbrojených síl sa... Foto: Ukrainian Joint Forces Operation Press Service via AP
Sean Penn S príslušníkmi ukrajinských ozbrojených síl sa Sean Penn stretol neďaleko frontovej línie v regióne Doneck už v novembri minulého roka.

Zelenskyj, ktorého Penn navštívil už vo štvrtok, zo stretnutia zverejnil krátke video. „Čím viac ľudí vie o vojne na Ukrajine, tým väčšie sú šance zastaviť Rusko,“ komentoval to na Instagrame.

Umelcovu podporu pochválila i ukrajinská vláda: „Režisér prišiel špeciálne do Kyjeva zaznamenať všetky udalosti, ktoré sa momentálne odohrávajú na Ukrajine, a povedať svetu pravdu o ruskej invázii do našej krajiny. Sean Penn je medzi tými, ktorí dnes Ukrajinu podporujú priamo na Ukrajine. Naša krajina je mu vďačná za taký prejav odvahy a cti.“

Ukrajinská vláda dala Pennov postoj do protikladu so správaním tých, čo sa zachovali ustráchane. „Sean Penn preukazuje statočnosť, ktorá mnohým iným chýba, najmä niektorým západným politikom. Čím viac bude takých ľudí – skutočných priateľov Ukrajiny, ktorí podporujú boj za slobodu – tým rýchlejšie dokážeme zastaviť túto odpornú inváziu Ruska,“ uvádza sa v stanovisku vlády.

Sean Penn Čítajte viac Čerstvý ženáč Sean Penn má 60! Jeho čaru podľahla Madonna, Němcová aj Theron

Penn, ktorý je známy aj ako občiansky aktivista a bojovník za ľudské práva, navštívil Ukrajinu už v novembri minulého roka, keď sa začali objavovať prvé hrozby z ruskej strany. Druhý raz tam priletel začiatkom uplynulého týždňa, teda len krátko pred vypuknutím vojny.

Dokumentárny film o napätej situácii na... Foto: Ukrainian Joint Forces Operation Press Service via AP
Sean Penn Dokumentárny film o napätej situácii na Ukrajine začal Penn pripravovať už koncom minulého roka.

To, že sa nebojí riskovať a cestuje aj na nebezpečné miesta, pritom potvrdil už v minulosti. V roku 2016 napríklad pre americký časopis Rolling Stone spravil interview s obávaným mexickým narkobarónom Joaqínom Guzmánom, prezývaným El Chapo. Za vodcom drogového kartelu vtedy cestoval tajne, ale jeho informácie napokon prispeli k El Chapovmu zadržaniu.

V auguste 2016 herec prišiel na pomoc ľuďom v americkom meste New Orleans po tom, čo sa tadiaľ prehnal hurikán Katrina, a pred dvoma rokmi zase pre televízny kanál Discovery nakrútil dokumentárny film Citizen Penn o svojej neziskovej organizácii, ktorá pomáhala Haiti po zničujúcom zemetrasení.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #herec #dokumentárny film #Sean Penn #Ukrajina #vojna na Ukrajine