Mediálny výbor schválil výzvu pre kandidátov na šéfa RTVS

Výbor Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá zverejní v stredu 27. apríla výzvu na prihlasovanie sa uchádzačov o pozíciu generálneho riaditeľa RTVS. Kandidáti sa môžu prihlásiť do 27. mája. Verejné vypočutie kandidátov je na programe 13. júna, v poslednej júnovej dekáde sa uskutoční voľba v pléne parlamentu. Návrh výzvy i pravidiel verejného vypočutia schválili členovia parlamentného výboru na utorkovom rokovaní.

26.04.2022 11:00
20200716 rtvs 003714948 Foto:
RTVS.
debata

Do 15. júna má výbor predložiť návrh na voľbu generálneho riaditeľa RTVS so svojím stanoviskom Národnej rade. Voľba sa má v pléne parlamentu uskutočniť 22. júna, prípadná opakovaná voľba 29. júna.

Mediálny výbor schválil takisto pravidlá verejného vypočutia i zriadenie odbornej komisie výboru na verejnom vypočutí. „Má posilniť kvalitatívny proces výberu,“ uviedol o úlohe odbornej komisie predseda parlamentného mediálneho výboru Kristián Čekovský (OĽANO).

Členmi expertnej komisie majú byť zástupcovia Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR, Slovenskej akadémie vied (SAV), tiež akademickej i kultúrnej obce, mimovládnych organizácií, hendikepovaných osôb, národnostných menšín, cirkvi, domácich i zahraničných novinárov.

Podrobnosti o pravidlách verejného vypočutia i kreovaní odbornej komisie chce Čekovský predstaviť na predpoludňajšej tlačovej konferencii.

Výzvu na prihlasovanie sa kandidátov na generálneho riaditeľa RTVS predkladá mediálny výbor parlamentu najneskôr 90 dní pred uplynutím funkčného obdobia generálneho riaditeľa. Mandát súčasného šéfa telerozhlasu Jaroslava Rezníka uplynie na začiatku augusta. Funkčné obdobie generálneho riaditeľa RTVS je päť rokov.

Generálneho riaditeľa volí Národná rada SR na návrh parlamentného výboru pre kultúru a médiá, návrh vychádza z verejného vypočutia prihlásených kandidátov. Súčasťou prezentácie kandidátov je projekt riadenia a rozvoja RTVS. Verejné vypočutie je vysielané naživo na webovom sídle NR SR.

debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #TV RTVS