SNM pozýva na Európske dni archeológie 2022

Slovenské národné múzeum (SNM) - Archeologické múzeum sa aj v tomto roku zapája do celoeurópskeho podujatia Európske dni archeológie (17. - 19. júna).

17.06.2022 17:00
debata

„Múzeum pozýva na zaujímavý program nielen širokú verejnosť, ale špeciálne aj rodiny s deťmi,“ uviedla vedúca Centra múzejnej komunikácie SNM Zuzana Vášáryová. Ako spresnila, program sa koná predovšetkým v priestoroch múzea na Žižkovej ulici v Bratislave.

Verejnosť môžu zaujať prednášky odborných pracovníkov, kurátorské komentované prehliadky expozícií a výstav. Špeciálne rodinné prehliadky o 11. h v sobotu a v nedeľu sú určené rodinám s deťmi.

„Témou budú ‚podivné‘ predmety v múzeu,“ približuje SNM. V sobotu medzi 12. a 15. h si deti v rámci tvorivých dielní vyrobia medailóny s pravekými motívmi, prevzatými z halštatskej pohrebnej keramiky. Na nádvorí múzea si môžu vyskúšať prácu archeológov v archeologickom pieskovisku alebo sa zahrajú na rímskych vojakov.

Sudán Čítajte viac Slovenskí archeológovia odhaľujú sudánske tajomstvá

Piatkové podujatie sa uskutoční o 17. h v exteriéri, pôjde o prehliadku zaniknutého stredovekého hradu Čeklís a priľahlého cintorína v Bernolákove. Archeológovia múzea, ktorí tam niekoľko rokov viedli výskum, predstavia jeho výsledky.

Myšlienka Európskych dní archeológie vznikla pôvodne vo Francúzsku v Národnom inštitúte preventívnych archeologických výskumov (INRAP). Postupne sa rozšírila aj do iných krajín Európy s cieľom priblížiť prácu archeológov a archeologické dedičstvo širokej verejnosti. Národným koordinátorom podujatia na Slovensku je Pamiatkový úrad SR.

Európske dni archeológie 2022 sa konajú na niekoľkých miestach Slovenska v múzeách, na archeologických náleziskách, ale aj v online priestore. Po archeologických pamiatkach a expozíciách budú návštevníkov sprevádzať archeológovia, pamiatkari i múzejníci. Priamo v inštitúciách sú pripravené prednášky, tvorivé dielne a ďalšie programy pre verejnosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #archeológia #Slovenské národné múzeum #Archeologické múzeum