Nela Pocisková: Nie je ľahké začínať kariéru ako dieťa

Zažiarila už v štrnástich v divadelnom muzikáli Neberte nám princeznú, spievala Mariu vo West Side Story, hrala v seriáloch od Búrlivého vína po Nemocnicu a skladá vlastné pesničky. Ako dozrieva Nela Pocisková?

10.07.2022 06:00
debata (1)
Video

Naskočili ste na spevácku aj hereckú dráhu veľmi mladá, v štrnástich rokoch, akoby ste chceli trocha predbehnúť čas. Myslíte, že ste tým o niečo prišli alebo, naopak, získali náskok?

K spievaniu a herectvu som sa dostala úplnou náhodou. Odmalička som chodila na rôzne krúžky, bavilo ma spievať, tancovať, chodila som na klavír aj na karate. Raz mi profesorka na skúške zborového spevu povedala o konkurze na muzikál Neberte nám princeznú na Novej scéne. Vôbec som divadlo nepoznala a nikdy som nečakala, že sa tým raz budem živiť, spievanie bolo pre mňa hobby. Ocitla som sa v správnom čase na správnom mieste, Janko Ďurovčík si ma vzal pod ochranné krídla a rozbehlo sa to. Ale určite som niečo preskočila.

Nela pocisková Čítajte aj Nie som tá, spieva Nela Pocisková

V štrnástich človek ešte dospieva – a vy ste spievali v profesionálnom divadle, akoby ste už chodili do práce…

Určite. V mladom veku som netrávila čas so spolužiakmi a s kamarátmi na káve, v klube či na lúke, ale už som reálne pracovala. Divadlo má svoje pravidlá, termíny, skúšky a vyžaduje zodpovednosť a výkon. Aj odo mňa sa to očakávalo. Nebolo to celkom normálne dospievanie medzi rovesníkmi. Lenže bez toho to asi nejde – keď sa chcete svojej práci odovzdať, musíte jej obetovať veľkú časť svojho života. Aj keď ovocie príde až neskôr.

Nela Pocisková

Pozrite si obľúbenú speváčku a herečku na snímkach.

Fotogaléria
Ako herečka si väčšinou zahrá dobrosrdečné,...
Nela Pocisková v klipe k novej skladbe Jeden...
+10Zažila som zložité vzťahy, priznáva Nela...

Teraz už máte svoje dve deti, pustili by ste ich takto do sveta?

Keď si predstavím, že by moja dcéra mala štrnásť, neviem, či by som ju pustila. Ale keď budem vidieť, že ju niečo napĺňa, robí ju šťastnou, nikto jej nebude brániť. Je to však veľmi krehký vek, keď sa človek iba formuje, viem to aj podľa seba. Veľakrát mi chýbal pocit, že pevne stojím na zemi, viac som sa riadila názormi iných ľudí. Určite nie je jednoduché začať umeleckú kariéru ako dieťa.

Čo v detstve počúvala obľúbená speváčka?... Foto: archív Nely Pociskovej
nela pociskova promo Čo v detstve počúvala obľúbená speváčka? Whitney Houston, Christinu Aguileru, Arethu Franklin, či Beyoncé.

Ste mladá a kariéru už máte bohatú – muzikály, seriály a okrem toho máte vlastné pesničky. V čom sa cítite najlepšie?

Teraz som v období, keď hľadám, kadiaľ ísť. Ako malé dievčatko som od rána do večera počúvala cédečká a kazety a spievala si s nimi. Čím hlbšie do seba idem, tým viac zisťujem, že najbližšie mi je spievanie. Začínala som v muzikáli a je mi blízky, lebo spája spev, herectvo aj tanec. Vážim si každú rolu, keď sa môžem prevteliť do rôznych postáv, ale keď spievam, som tam sama za seba, idem s kožou na trh – a ten pocit je úžasný! Je to ťažšie, ale aj krajšie. Doteraz som nemala čas venovať sa vlastnej tvorbe, vydala som jeden album, ale to bolo už dávno. Teraz by som sa chcela robiť vlastné pesničky, ktoré by si ľudia na koncertoch spievali spolu so mnou.

Nela a Yael v novej piesni Magnet.

Čo ste počúvali ako malá?

Whitney Houston, Christinu Aguileru, Arethu Franklin, Beyoncé… Osobného strážcu som videla asi päťstokrát.

To nie sú žiadne ľahké spevácke party, latku ste si nastavili vysoko už odmala.

Viem, že dnes sa veľké hlasy akoby už nenosia, hudba je viac elektronická. Vždy som mala rada veľké speváčky, ale páči sa mi aj všeličo iné – tanečné pesničky, šansóny, árie.

Tak pre Whitney Houston vám bolo tak veľmi ľúto, že ste odmietli rolu v muzikáli Bodyguard…

V tom čase mi veľa času zaberal seriál Nemocnica, no s Bodyguardom som okamžite súhlasila. Potom som sa zľakla, lebo viem, čo to je, keď si človek naberie na seba veľa. Už som nechcela byť v strese. Nechcela som robiť starosti deťom, produkcii ani sebe. Tak som svoje účinkovanie spochybnila a pochybnosti som preniesla aj na režiséra. Namiesto toho, aby som o rolu zabojovala, som uhla a dnes to ľutujem. Za štyri roky materskej som nikdy nemala pocit, že by mi niečo ušlo. Ale teraz som prvýkrát cítila, že mám byť na javisku.

Jeden šansón o dvoch umývadlách

V seriáli Nemocnica, ale aj v živote ste si prešli skúškou partnerských vzťahov. Akú vám to dalo skúsenosť?

Zažila som zložité vzťahy. V mladom veku sme sa do seba zahľadeli so starším mužom. S odstupom času si myslím, že to nebolo celkom zdravé, ale stalo sa. Spojila som sa s ním ako pupočnou šnúrou a nevedela som, ako ďalej. Potom prišiel do môjho života Filip a šlo to ťažšie, váhali sme, či vlastne máme byť spolu, a ja som potrebovala zistiť, čo chcem. Dali sme si pauzu a chýbali sme si. A tak sa nám napokon narodili dve deti…

A vaša seriálová postava?

Rebeka má toho naloženého ešte viac. Dlho sa snaží otehotnieť, lenže jej prelietavý manžel nakoniec „otehotnel“ s jej kolegyňou. To sú v živote nepekné veci, ale pre herečku dobré, lebo máte čo hrať. Neviem, ako by som reagovala v skutočnom živote. Ale seriál je rozprávka.

Rebeka je empatická doktorka, nebrali by ste radšej rebeku – s malým r?

Veľmi rada, ale nikto mi ju nechce ponúknuť, asi ma vidia ako dobrosrdečnú. Jednu takú ponuku však mám, a keby to vyšlo, tak by som si konečne vyskúšala iný charakter.

Prvá posledná

Máte deti, nie ste prvá ani posledná, ako spievate v jednej piesni, ale predsa – ako vás zmenilo materstvo?

Veľmi. Predtým som prikladala obrovský význam práci, myslela som si, že keď niečo pokazím, zrúti sa svet. Keď sa mi narodili moji „krpci“, pochopila som ozajstný zmysel bytia. Deti mi dali nadhľad, odstup a slobodu. Viac si vážim sama seba, to, čo som urobila. Teraz viem, že nech sa stane čokoľvek, keď sa vrátim domov, oni dvaja sa na mňa usmejú a nič viac mi netreba.

Nela Pocisková profesionálne spieva, tancuje a... Foto: Pravda, PILC LUBOS
Nela Pocisková Nela Pocisková profesionálne spieva, tancuje a hrá od svojich 14-tich rokov.

Venujete sa vlastným pesničkám, najnovšia Magnet je o vzťahu zrelej ženy k mladému zajačikovi. Ako vznikla?

S mojím autorským tímom Zuzka Mikulcová, Andrej Hruška a Samo Hošek sme prebrali viaceré témy, väčšinou ich prináša Zuzka. Táto sa týka mnohých žien, vidíme to v okolí. Keďže pesnička je o tom, že sa staršia žena zaľúbi do mladšieho muža, potrebovali sme v skladbe mužský element. Začali sme sa obzerať po mladej hudobnej scéne a vyšiel z toho Yael. Na ponuku reagoval s nadšením a dodal piesni presne to, čo bolo treba.

Nela Pocisková

Narodila sa 4. októbra 1990 v Bratislave, vyštudovala bratislavské Konzervatórium. Ako štrnásťročná dostala úlohu Katky v divadelnom muzikáli Neberte nám princeznú na Novej scéne. Účinkovala v známych muzikáloch Fidlikant na streche (2007, réžia Jozef Bednárik), West Side Story (2008), Pomáda (2012), Ôsmy svetadiel (2011) či Rómeo a Júlia (2013). Objavila sa v televíznych seriáloch Ordinácia v ružovej záhrade, Búrlivé víno, aktuálne v seriáli Nemocnica. S Kamilom Mikulčíkom mali úspech v Eusovision Song Contest v Moskve so skladbou Leť tmou. S hercom Filipom Tůmom tvoria pár, majú dve deti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nela Pocisková