V Bardejovských kúpeľoch si v nedeľu pripomenú návštevu cisárovnej Sisi

Návštevníci Bardejovských Kúpeľov si môžu v nedeľu 21. augusta pripomenúť návštevu cisárovnej Alžbety – zvanej Sisi v kúpeľoch. Už po 19-ty raz túto udalosť pripomenie Alžbetínsky deň. Jeho tohtoročný program je rozšírený o predstavenie geohry a sprevádzanie formou príbehu. Informovala o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov Tamara Šatanková.

20.08.2022 16:00
sisi Foto:
Alžbeta Bavorská prezývaná Sisi znázornená v múzeu voskových figurín Madame Tussaud.
debata

Hlavná časť slávnosti sa začína o 15:00 pri pamätníku cisárovnej v parku pred hotelom Alžbeta. Na programe je fotenie s cisárovnou a Franzom Jozefom v dobových kostýmoch, sprievodný program, kolonádny koncert, voľný vstup do muzeálneho apartmánu Sisi a v priestoroch kolonády výstava fotografií z jej života. Vstup na podujatie je voľný.

Alžbeta Bavorská prezývaná Sisi znázornená na... Foto: SHUTTERSTOCK
sisi Alžbeta Bavorská prezývaná Sisi znázornená na dobovej pohľadnici.

„Cisárovná Sisi a jej manžel František Jozef I. sa budú prechádzať po areáli kúpeľov v dobových kostýmoch a fotografovať sa s poddanými. Na tejto obľúbenej akcii sú vítaní všetci dospelí, ale aj deti, ktorí dostanú možnosť pozdraviť cisársky pár,“ uviedla Šatanková.

Cisársky pár sa pozdraví s kúpeľnými hosťami. Foto: Marián Šoth
sprievod a koc so Sisi, Bardejov Cisársky pár sa pozdraví s kúpeľnými hosťami.

Novinkami sú predstavenie výletnej geohry s mobilom Stratila sa Sisi a netradičné sprevádzanie formou príbehu Pišinger o piatej. Predstavenie novej hry po areáli kúpeľov sa uskutoční o 13:00 v parku za hotelom Ozón. Netradičné sprevádzanie formou vtipne ladeného rozhovoru dvoch dám, ktoré sa po rokoch stretli v kúpeľoch, sa začne o 16:00 pri pomníku v parku pred hotelom Alžbeta.

Cisárovná Sisi Čítajte aj Sisi. Cisárovná proti svojej vôli

Príbeh je podložený historickými faktami a odohráva sa v 19. storočí. "Alžbetínsky deň je jedným z vrcholov kultúrneho leta v Bardejovských Kúpeľoch už druhé desaťročie. Po dvoch kovidových rokoch s obmedzeniami, tentoraz opäť bude podujatie v tradičnom plnom formáte bez obmedzení,“ skonštatovala Šatanková.

Šaty cisárovnej Sisi Foto: Pravda, Eva Štenclová
Šaty cisárovnej Sisi Šaty cisárovnej Sisi
Šaty cisárovnej Sisi
Šaty cisárovnej Sisi
+1Šaty cisárovnej Sisi

Tohtoročný 17. ročník Alžbetínskeho dňa kúpele organizujú ako pripomienku návštevy Sisi v Bardejovských Kúpeľoch v roku 1895. Sisi sem prišla ako 58-ročná 1. júla 1895 a zotrvala v kúpeľoch tri týždne. Liečila si nielen zdravotné problémy, ale aj dušu po úmrtí svojho syna Rudolfa, ktorý krátko predtým tragicky zahynul.

Šaty cisárovnej Sisi Čítajte viac Tip na výlet: Cisárovná Sisi bola módna ikona
debata chyba
Viac na túto tému: #bardejovské kúpele #cisárovná Alžbeta