Spisovateľ Juraj Šebesta v auguste odporúča Horúce leto 1968

Spisovateľ a prekladateľ Juraj Šebesta, ktorý je i riaditeľom Mestskej knižnice v Bratislave, svoju úlohu kultúrneho organizátora berie vážne aj v lete:

09.08.2012 16:00
Juraj Šebesta Foto:
Juraj Šebesta
debata

"V Mestskej knižnici sa nám podarilo zostaviť historicky najlepší program, aj vďaka grantu ministerstva kultúry či podpore BKIS. Stačí si pozrieť mená spisovateľov, ktorí u nás vystúpili či vystúpia nielen v rámci cyklu Čítajme slovenskú literatúru, je to naozaj súčasná špička od mladých autorov až po bardov. Od polovice mája do začiatku septembra najmä utorky a stredy patria slovenskej literatúre: tento týždeň privítame čerstvého finalistu Anasoft litera Maroša Krajňáka s knižkou Carpathia, venovanou problematike Rusínov na Slovensku, a minuloročnú víťazku tejto prestížnej súťaže Moniku Kompaníkovú. Zajtra u nás oslávi svoje jubileum Anton Hykisch s novým vydaním románu Milujte kráľovnú.

V rámci Folkových štvrtkov zahrá Peter Janků a skupina Prešporok. A podobne je to každý týždeň. V pôvodnej tvorbe podporujeme aj menšinové hudobné žánre, pondelky až dosiaľ patrili slovenským bluesmanom. Toto leto máme prvý raz pár komorných koncertov klasickej hudby a boli by sme radi, keby sa v čitárni udomácnila. Môj tip na leto je teda jasný: akcie v čitárni U červeného raka, ale aj bratislavského kultúrneho leta.

Z kníh, ktoré čítam doma, by som rád upozornil na román Viliama Klimáčka Horúce leto 1968. Je pozoruhodný témou, keď domáci spisovateľ spracúva osudy emigrantov po roku 1968, i žánrom: blíži sa k dokumentárnemu románu, ale stále zostáva umelecký. Príbehy emigrantských rodín sú silné a dokazujú, že emigranti to tiež nemali ľahké, niekedy možno aj ťažšie ako my doma v totalitnom režime."

No v auguste nezabúda ani na svoje spisovateľské plány: ,,Po knižke Venussha (Ťažký týždeň) som si príliš nevydýchol: pracujem na publikácii o preklade divadelnej hry, kde spätne analyzujem a redigujem svoj preklad klasiky Eugena O´Neilla Cesta dlhého dňa do noci, ktorú hrá v úprave Divadlo Astorka. Je to pre mňa veľmi zaujímavé, lebo s odstupom času vidím mnohé veci inak. Zbieram sily na ďalší román, tentoraz pre dospelých, a rád by som zabrúsil do spoločensko-politického komiksu, ktorý by nebol len aktuálny a lokálny. A najmä sa teším na dva týždne dovolenky na chalupe, kde vypnem a budem sa venovať len športom a záhrade."

debata chyba