Protokolárne miesto Hrob neznámeho vojaka má byť hotové v novembri

Práce na realizácii protokolárneho miesta Hrobu neznámeho vojaka, ktoré vznikne na Rázusovom nábreží v bratislavskom Starom Meste, pokračujú. Projekt ceremoniálneho miesta by mal byť hotový 10. novembra. Uviedol to hovorca Starého Mesta Matej Števove.

17.10.2022 13:05
debata

„Realizované boli všetky práce na základoch pamätníka, ako aj všetky spevnenia podkladových plôch ceremoniálneho miesta. Dokončuje sa vnútorný betónový prstenec a pripravuje sa na osadenie. Prebiehajú konštrukčné práce na telese samotnej sochy, a tiež konštrukcie nosičov zástav,“ priblížil Števove.

Víťazný návrh vzišiel z výtvarnej súťaže, do ktorej sa prihlásilo 24 návrhov zo Slovenska, Čiech a Moravy. Dielo má tvar levitujúceho kruhu symbolizujúceho štít padajúci alebo opierajúci sa o zem, doplnené je o motív večného ohňa, v noci svetelného lúča. Pamätník má byť zároveň podsvietený. Z vonkajšej strany prstenca by sa mal nachádzať aj text.

mesto, bratislava, panorama, centrum, dunaj, Čítajte viac Ako bude vyzerať Hrob neznámeho vojaka v Bratislave? Do súťaže prišlo 24 návrhov

Protokolárne miesto sa malo pôvodne nachádzať pri budove Úradu vlády (ÚV) SR, na mieste, kde stojí socha Mareka Čulena. Po kritike i nesúhlase Starého Mesta, ktorému sa miesto pri soche zakladateľa komunistickej strany zdalo nedôstojné a nereprezentatívne, sa hľadalo iné miesto.

Areál na Rázusovom nábreží odobrila mestská časť i magistrát hlavného mesta, v októbri 2021 návrh schválila aj vláda.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #pamätník #Staré mesto #hrob neznámeho vojaka