Eva Šušková odporúča úžasnú hudbu súboru Jordiho Savalla

Koncertná umelkyňa, sopranistka Eva Šušková svoju pôvodnú predstavu pokojného leta v kruhu rodiny s maličkými synmi vymenila za pracovný maratón.

17.08.2012 16:00
suskova Eva Šušková Foto:
Sopranistka Eva Šušková
debata

"Našťastie, pre mňa je to skvelá práca. Okrem niekoľkých koncertov (napríklad na festivale Pohoda, ktorý i tak každý rok nadšene absolvujeme s rodinou a priateľmi) sa pripravujem na jeden z najnáročnejších projektov, aké som doteraz robila. Koncom septembra chystáme v rámci festivalu Bratislavské hudobné slávnosti so súborom Quasars Ensemble a režisérkou Majou Hriešik scénické uvedenie Schönbergovej monodrámy Pierrot Lunaire, op. 21. Uvedieme ju i v Košiciach a do konca roku azda aj nahráme…

Tomuto dielu venujem prakticky celé leto – len teraz v pondelok som sa vrátila zo skvelých kurzov v maďarskom Šárošpataku, kde som sa na Pierrota pripravovala s famóznou umelkyňou Rosemary Hardy. Tento pobyt sa stal súčasne našou dovolenkou – bola som tam spolu s celou rodinou.

Ešte koncom júna sme pomáhali svokre so sťahovaním – medziiným s obrovskou a bohatou knižnicou, kde som si ulovila niekoľko mojich „srdcoviek“ a opätovne sa k nim vrátila. Je to napríklad moja najobľúbenejšia kniha z detstva – Sinkiewiczov román Púšťou a pralesom či Hesseho kultový román Stepný vlk, ku ktorému mám veľmi osobný vzťah.

Posledné týždne vyhľadávam – možno ako kontrast k náročnému štúdiu Schönberga – pokojnú a pre mňa sugestívnu hudbu. Počúvam Tiché piesne Valentina Silvestrova či úžasnú interpretáciu ešte úžasnejšej hudby súboru Hesperion XXI pod vedením Jordiho Savalla. Vokálnou inšpiráciou sú pre mňa i pestré projekty americkej sopranistky Down Upshaw."

Do konca leta si určite nenechám ujsť výstavu Prerušená pieseň v SNG a teším sa a súčasne pripravujem na jesenné hudobné festivaly – Konvergencie, BHS, Quasars ensemble & Košice či Nová slovenská hudba.

Jedna vec ma na letných mesiacoch fascinuje vždy a znovu: Jednoducho im nestačím. Plynú ešte rýchlejšie, než sa vôbec spamätám, že už vlastne sú…"

© Autorské práva vyhradené

debata chyba