Stan Lee - Umelec, ktorý stál za komiksovou revolúciou

Nebyť jeho, svet by dnes nepoznal Spider-Mana, Hulka či X-Menov. Komiksový mág Stan Lee je spoluautorom množstva známych postáv, ktoré najmä v súčasnosti zažívajú obrovský "boom" popularity. Dnes by oslávil 100. narodeniny.

28.12.2022 09:00
Stan Lee Foto:
Tvorca komiksov Stan Lee v októbri 2016.
debata

Stan Lee sa narodil 28. decembra 1922 v New Yorku. Už ako dospievajúci chlapec objavil vášeň pre písanie, ktorá ovplyvnila jeho neskorší život.

Leeho talent bol očividný – keď jeho stredná škola každý týždeň usporadúvala súťaž v písaní esejí, vyhral trikrát po sebe – New York Herald Tribune, ktorý súťaž sponzoroval, ho preto poprosil, aby nechal vyhrať aj niekoho iného. Strednú školu dokončil Lee už ako 16-ročný.

Spider-Man1 Čítajte viac Spider-Man je filmový boháč

Svoju kariéru vo svete komiksov odštartoval v roku 1939 ako asistent v štúdiu Timely Comics, ktoré sa v 60. rokoch pretransformovalo na Marvel Comics. Prvými postavami, na ktorých sa tvorcovsky spolupodieľal, bol Destroyer či Jack Frost. V rokoch 1942 až 1945 slúžil v armáde.

V 60. rokoch spôsobil Lee revolúciu vo svete komiksu, keď sa rozhodol poľudštiť svojich superhrdinov, čo bolo v ostrom kontraste s ich dovtedajším zobrazením ako perfektných a bezchybných ľudí.

Fanúšikovia si Stana Leeho uctili aj na... Foto: SITA/AP, Reed Saxon
Stan Lee Fanúšikovia si Stana Leeho uctili aj na Chodníku slávy.

Spolu s Jackom Kirbym tak vytvoril Fantastickú štvorku, Hulka, Iron Mana a X-Menov, ktorých neskôr spojili ako tím Avengerov. Lee je tiež spolutvorcom najúspešnejšieho superhrdinu Marvel komiksov Spider-Mana, na ktorom sa podieľal s umelcom Steveom Ditkom.

Začiatkom 70. rokov Lee prestal kresliť komiksy a namiesto toho sa začal venovať úlohe vydavateľa. Neskôr bol producentom viacerých filmových adaptácií komiksov Marvel, v ktorých si vždy strihol aj nejakú malú rolu. Posledný film, v ktorom sa objavil, bol Avengers: Endgame z roku 2019.

Superhrdinovia z marvelovského vesmíru. Foto: SATURN
Avangers Superhrdinovia z marvelovského vesmíru.

Lee je držiteľom viacerých významných ocenení vrátane Saturn Award či Národnej medaily za umenie, okrem toho má svoju hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy.

Oženil sa s modelkou a dabingovou herečkou Joan Clayton Boocockovou, s ktorou mal dve dcéry. Mladšia z nich zomrela krátko po narodení. Stan Lee zomrel 12. novembra 2018, len mesiac pred jeho 96. narodeninami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #komiks #Spider-Man #Stan Lee