VIDEO: Chcete mať iskrivý a hravý Silvester? Na veselý Kolotoč a do Cirkusu pozýva pán La Fontaine

Posledný deň v roku by mal byť veselý. Počas silvestrovského popoludnia od 13.30 hodiny na Rádiu Devín RTVS budú vašimi spoločníkmi dvaja samoľúbi kohúti, odvážna myška a lev, vlci aj naivné ovečky, snaživý mravec a cikáda, láskavá holubica a sup, prefíkaná líška či havran, nadutá žaba aj vôl, vystrašený zajac... Ale predovšetkým pôvabný jazyk, úprimný humor a nadhľad, farbistý obsah, herecká premenlivosť či vtipné pointy. To oni spríjemnia posledné hodiny starého roka. Aby sme sa mohli – veľkí aj malí – stať v tom novom roku aspoň o niečo lepšími.

30.12.2022 06:00
debata
Video
Plejáda La Fontainových zvieracích postavičiek prinesie kopu veselých príbehov.

Veľký francúzsky spisovateľ obdobia klasicizmu Jeana de La Fontaine sa preslávil najmä svojimi alegorickými bájkami. Od jeho smrti nedávno uplynulo 400 rokov, no jeho zvierací hrdinovia s ľudskými vlastnosťami sú zábavní dodnes. Slovenský rozhlas pripravil do svojho sviatočného silvestrovského vysielania premiérové uvedenie dvoch rozhlasových mini hier pre celú rodinu, s názvom Kolotoč La Fontaine a Cirkus La Fontaine.

Nové dramatizácie La Fontainových skvostov prinášajú pôvabný kaleidoskop zvieracích hrdinov a postavičiek, ktoré sa správajú ako ľudia. Sú plné humoru, životnej múdrosti a skúsenosti. Výsmechu aj sebairónie, kritiky spoločenských poriadkov. Odrazom pozorovania prírody a jej zvieracích tvorov, ale aj ľudského hemženia sa.

Herci Divadla Nová scéna Pavol Topoľský ako Lev... Foto: Zuzana Kamencová, RTVS
Cirkus La Fontaine 10 Pavol Topolsky Romana Dang Van Herci Divadla Nová scéna Pavol Topoľský ako Lev a Romana Dang Van ako Myš si nakrúcanie La Fontaineových bájok veselo užívali. Rádio Devín ich odvysiela v dvoch častiach pod názvom Kolotoč La Fontaine a Cirkus La Fontaine na Silvestra popoludní.

„La Fontainove bájky nie sú tendenčné, ani poplatné akejkoľvek dobe. Sú nadčasové. Snažili sme sa ich prerozprávať novým, dramatickým, výsostne rozhlasovým jazykom,“ hovorí režisér a scenárista Svetozár Sprušanský. Rozhlasová nahrávka vznikla v gescii dramaturgičky Beaty Panákovej. Výraznú plasticitu jej dodáva zvukový majster Stanislav Kaclík, zhudobnené pointy vytvorili Víťazoslav Kubička a Peter Zagar a vtipnými textami piesní do hry prispel Martin Sarvaš.

Posledný deň v roku na rozhlasových vlnách... Foto: Zuzana Kamencová, RTVS
Cirkus La Fontaine 12 Lukas Pista Karin Olasova Posledný deň v roku na rozhlasových vlnách stretnete aj Supa s Holubicou -herci Divadla Nová scéna Lukáš Pišta a Karin Olasová pri nakrúcaní rozhlasovej adaptácie slávnych La Fontaineových bájok.

Herečka Lucia Vráblicová počas nahrávania svojej postavy Líštičky povedala: „La Fontaineove bájky sú večné, neustále pravdivé a pritom vtipné. Pretože človek je nepoučiteľný a jeho povaha sa nemení. Malí aj tí veľkí sa už po stáročia zabávajú pri pohľade do zrkadla svojich vlastností a nerestí, ktoré im nastavujú“. Herec Pavol Plevčík dopĺňa: A my sme sa skvele „pohrali“ s interpretáciou našich zvieracích postáv. A ešte niečo: Tvorba v rozhlase, a ešte pre detského poslucháča je vždy pre herca radosťou.

V iskrivej a hravej interpretácií sa predstaví vyše dvadsať hercov Divadla Nová scéna. Poslucháči si vypočujú Martina Kaprálika, Petra Makranského, Michala Candráka, Pavla Topoľského, Andreu Somorovskú, Pavla Plevčíka, Marcela Ochránka, Luciu Vráblicovú, Dáriusa Kočiho, Miroslavu Drínovú, Janu Lieskovskú, Lukáša Pištu, Jána Mistríka, Vladislava Plevčíka, Romanu Dang Van, Tomáša Majlátha, Karin Olasovú, Dušana Kaprálika, Lukáša Pavláska, Katarínu Čillíkovú a Jozefa Antáleka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rádio Devín #Divadlo Nová scéna #bájky #La Fontaine