Spišský hrad vlani navštívilo 118-tisíc turistov, čo znamená mierny pokles

Spišský hrad vlani navštívilo viac ako 118-tisíc turistov, v porovnaní s predchádzajúcim rokom ide o mierny pokles. Uviedla to zástupkyňa riaditeľky Spišského múzea - SNM v Levoči Dáša Uharčeková Pavúková s tým, že dôvodom je obmedzená prevádzka, keďže horná časť hradu je pre rekonštrukciu uzavretá.

18.01.2023 18:00
Spišský hrad Foto:
Spišský hrad
debata

"Išlo o predvídateľný a pochopiteľný pokles, bolo to na úrovni cca. 3 000 návštevníkov. Horný hrad nemohol byť otvorený z dôvodu rekonštrukčných prác. Tie síce neprebiehali, avšak išlo o stavenisko, ktoré nemohlo byť sprístupnené verejnosti.

Preto sme sa v sprístupnených priestoroch snažili ponúknuť návštevníkom novoinštalované expozície hradnej mučiarne vo veži na dolnom nádvorí, hradnej kuchyne a dejín hradu na strednom nádvorí a pripraviť podujatia a programy, ktoré im spríjemnili a spestrili pobyt na hrade," uviedla Uharčeková Pavúková.

Ako dodala, minulý rok sa na Spišský hrad po dvoch pandemických rokoch opäť vrátili turisti z Česka, Poľska a Maďarska, ktorí tvorili prevažnú väčšinu návštevníkov. Na hrade sa už teraz pripravujú aj na novú sezónu, v rámci podujatí chystajú najmä osvedčené koncepty.

„Návštevníci sa môžu tešiť na otvorenie letnej sezóny v máji, Leto na hrade, Divadelné piatky, Školu princezien Hradohranie, ale aj novinku z minulého roka Spišský hrad na tanieri – gastropotulky históriou. Naším hlavným programom budú Tajomné noci so živými sochami,“ vymenovala Uharčeková Pavúková.

Spišský hrad, Spišské Podhradie Čítajte viac Na trať pod Spišský hrad sa vráti motorový vláčik Hanička

V tomto roku opäť sprístupnia dolné a stredné nádvorie a po prvý raz aj druhú obrannú vežu dolného nádvoria. V nej by mali inštalovať hradnú zbrojnicu.

V tomto roku chcú opäť pristúpiť aj k rekonštrukčným prácam na hornom hrade. „Do konca januára by malo byť vyhlásené nové verejné obstarávanie a po vybratí nového dodávateľa bude do desiatich dní podpísaná zmluva a môže sa pristúpiť k obnoveniu prác. Tento proces je v kompetencii generálneho riaditeľstva Slovenského národného múzea,“ dodala Uharčeková Pavúková.

V súčasnosti je hrad zatvorený, opäť ho pre verejnosť otvoria podľa poveternostných podmienok zrejme počas Veľkej noci.

debata chyba
Viac na túto tému: #hrad #múzeum #spiš #Slovenské národné múzeum #návštevnosť #Spišský hrad