Rekonštrukcia Notre-Dame bude dokončená bez meškania, sľúbil Macron

Francúzsky prezident Emmanuel Macron včera navštívil katedrálu Notre-Dame, ktorú 15. apríla 2019 spustošil požiar. Počas svojej návštevy sľúbil, že rekonštrukcia tejto slávnej parížskej pamiatky bude dokončená bež meškania a podľa plánu, teda do konca roku 2024. Informovala o tom agentúra AFP.

15.04.2023 10:00
Notre Dame Foto:
Horiaca katedrála Notre-Dame.
debata

„Myslím, že vám dnes môžem povedať, že to zvládneme,“ potvrdil Jean-Louis Georgelin, ktorý má obnovu na starosti. „Nikdy to nebolo jednoduché, ale prekonali sme všetky prekážky,“ povedal po tom, ako prezidenta zoznámil s postupom prác.

Macron, ktorý mal rovnako ako všetci ostatní vo vnútri rekonštruovanej budovy ochrannú prilbu, sa pozdravil s remeselníkmi a ďalšími, ktorí sa na obnove kultovej stavby podieľajú, a povedal im, že na svoju prácu môžu byť hrdí.

Svetoznámu architektonickú a cirkevnú pamiatku v srdci Paríža zachvátili plamene 15. apríla 2019. Oheň sa rozšíril v krove a pohltil rozsiahle časti stredovekej budovy. Príčina požiaru ešte nebola úplne objasnená.

Katastrofu mohla spôsobiť chyba v elektroinštalácii alebo ohorok cigarety. Pamiatku, chránenú organizáciou UNESCO a preslávenou románom Victora Huga Chrám Matky Božej v Paríži, pred požiarom navštevovalo asi 13 miliónov ľudí ročne.

debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Paríž #Emmanuel Macron #Notre-Dame