Ruskí poslanci sa za výrok o Stalinovi domáhajú stíhania riaditeľky múzea

Komunistickí poslanci ruského parlamentu požadujú od kriminálnej ústredne, aby trestne stíhala novú riaditeľku Puškinovho múzea výtvarného umenia Jelizavetu Lichačovovú. Dôvodom je, že prirovnala sovietskeho vodcu Josifa Stalina ku komiksovej postavičke Mickeyho Mousa. Uviedol do spravodajský server Meduza.

16.04.2023 14:00
Stalin Foto:
Josif Vissarionovič Stalin (1878 - 1953)
debata (6)

Lichačovová len pár dní po svojom marcovom menovaní do čela renomovaného moskovského múzea v televízii povedala, že Stalina vníma ako postavu popkultúry. Upozornila, že sa v Rusku o Stalinovi začína hovoriť vždy, keď je potrebné odpútať pozornosť od reálnych problémov.

„Ľudia úplne vážne debatujú o Stalinovej smrti. Občania, to ste úplne ohlúpli? To nemáte k posúdeniu nič iné? Pre nás bol Stalin vždy svojráznym signálom. Je pre nás predmetom popkultúry, ako Mickey Mouse. Spodobnení Stalina je veľa a v konečnom súčte je to predmet popkultúry. Vždy, keď je treba odpútať pozornosť ľudí od niečoho závažného, príde na rad Stalin,“ prehlásila.

Lichačovová tak podľa názoru komunistických poslancov Denisa Parfojonova, Sergeja Obuchova, Michajla Matvejeva a Niny Ostaninovej „splnila zákazku istých revanšistických síl prekrútiť dejiny“ a dopustila sa „rehabilitácie nacizmu“, pretože Stalin bol veliteľom sovietskych vojsk počas 2. svetovej vojny. A preto by za svoje slová mala byť stíhaná.

O reakcii vyšetrovateľov sa ruský server nezmienil. Lichačovová predtým viedla múzeum architektúry. Postoj ruskej verejnosti k Stalinovi sa postupne mení, Podľa prieskumu nezávislého strediska Levada a jedného kyjevského ústavu pred doma rokmi vyplynulo, že viac ako polovica ľudí v Rusku, konkrétne 56 percent, považuje niekdajšieho komunistického diktátora Josifa Stalina za „veľkého vodcu“.

Stalin Death Anniversary Čítajte viac Stalin 70 rokov po smrti. "Je tu stále s nami. Len fúzy si oholil," hovoria Rusi

Na Ukrajine obdobne zmýšľa 16 percent obyvateľov. Od roku 2016 sa zdvojnásobil počet Rusov, ktorí Stalina vnímajú ako veľkého vodcu, upozornilo stredisko Levada.

„bezprostredne po rozpade ZSSR panovali v Rusku aj na Ukrajine silné protistalinské nálady, ktoré sa objavili v dobe glasnosti, keď sa jeho zločiny stali všeobecne známymi,“ komentoval výskum sociológ Alexej Levinson.

Zatiaľ čo idey glasnosti začali byť neskôr v Rusku nepríhodné, čím ďalej viac Ukrajincov podľa neho odmietalo zabudnúť Stalinovi hladomor, ktorý za jeho éry vyvolalo sovietske vedenie.

„Pre dnešných Rusov je Stalin vodca ich krajiny, keďže v Rusku je v putinskej ére veľmi povzbudzované symbolické stotožnenie so Sovietskym zväzom. Na Ukrajine je ale tendencia opačná, tam nechcú Stalina uznávať za "svojho“," dodal sociológ.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Josif Stalin